Opeth “Heritage”

Gatot Widayanto

Sebenarnya cukup lama saya ingin mereview album ini. Namun, akhirnya tertunda terus menerus hingga akhirnya album baru Pale Communion dirilis tahun ini. Untuk itulah saya terpaksa menulis review tentang album ini sebelum album terbaru nantinya. Menurut saya Heritage ini unik karena ternyata tak berkutat pada format musik 70an namun justru Opeth dengan kreatif gagah berani membuat format dan style baru tanpa meninggalkan jejak nuansa musik prog tujuhpuluhan. Justru itulah saya salut sama band satu ini karena tak sekedar comot saja. Coba aja simak musiknya, mana bisa Anda menarik benang merah langsung keterkaitan salah satu musiknya dengan musik jadul. Bener2 orang pandai sekali band satu ini. Untuk rincinya, silakan baca di bawah. Maaf tak saya terjemahkan lagi ke bahasa kita kerna aslinya ini saya tulis di ProgArchives kemarin. Linknya ada disini.

Heritage

Studio Album, released in 2011

Songs / Tracks Listing
1. Heritage (2:05)
2. The Devil’s Orchard (6:40)
3. I Feel The Dark (6:37)
4. Slither (4:00)
5. Nepenthe (5:37)
6. Häxprocess (6:58)
7. Famine (8:32)
8. The Lines In My Hand (3:49)
9. Folklore (8:17)
10. Marrow Of The Earth (4:19)

Total Time: 56:46

Lyrics
Search OPETH Heritage lyrics

Music tabs (tablatures)
Search OPETH Heritage tabs

Line-up / Musicians
– Mikael Åkerfeldt / vocals, electric & acoustic guitars, Mellotron, Grand Piano, FX
– Fredrik Åkesson / electric rythm & lead guitars
– Per Wiberg / Hammond B3, Mellotron, Fender Rhodes, Wurlitzer, Grand Piano
– Martin Mendez / electric & upright bass guitars
– Martin Axenrot / drums & percussion

GUESTS:
– Alex Arcaña / percussion on “Famine”
– Björn J:son Lindh / flute on “Famine”
– Joakim Svalberg / Grand Piano on “Heritage”

– Steven Wilson / mixing
– Jens Bogren / engineering
– Travis Smith / album art
Releases information
Released: 14 September 2011
Label: Roadrunner

Review lengkap saya copas di sini:

Review by Gatot
SPECIAL COLLABORATOR Honorary Collaborator

A clever way to call it as “Heritage” …

It took me quite a while to take a deep breath on what Opeth have done with this album when I listened to it for the first time. There were two main issues I faced by the time I got this album and both of them were critical to ask and answer as they form a foundation for me to write this very late review – by the time I write this I already received the new album “Pale Communion” which actually I am about ready to write a review. But I was surprised when I looked at this site I have not written anything yet with respect to Heritage album. That’s definitely the results of posting those two critical issues that I raised.

The first issue was: If this is called as a heritage from previous legends, what forms in this album that I can refer to the legends?

Typically when we call legends it’s all about those who shone in the glory days of the 70s …the hey day of progrock and other styles of music: disco, funk, blues , rock, pop as well as R&B. I did not count jazz into it as by that time I did not pay any attention to the development of jazz music until found the music of Chick Corea and Dave Brubeck with his Take Five fame. Talking about legends of prog you can bet me with names like Yes, Gentle Giant, King Crimson, Pink Floyd, Van der Graaf, ELP, Genesis etc. In fact some new prog bands already labelled as they are heavily influenced by Genesis or ELP or Pink Floyd etc. For example when I mention RPWL, people will automatically associate the band with Pink Floyd even though it’s not the same.

But now …look at any track this album by Opeth features: where is in the segment of the music in any track that I can easily refer to legendary bands? Is there any segment that I can say something like …”A ha ….this sounds like Genesis!” …”Aha …this looks like Gentle Giant” or whatsoever. Having spun this album for many times, I think it’s been more than 8 times, the critical numbers enough to give fair views about any prog album irrespective its complexities. Unfortunately my friends … I failed to identify anything (even a small chunk of segment) where I can say it’s influenced by legends like Yes, genesis, ELP and the like.

If that is the case, is it fair enough to say that this album is influence-free? Not really ….!!! I can sense it … I can taste it … I can feel it that somehow the music has a very deep connection with the spirit of 70s prog music but I fail to identify any reference in the music where I can easily say its connection with legendary bands. So what is the conclusion? Well … what I can say is that Opeth is really CLEVER in a way to compose an album that use that spirit and nuances of legendary progrock music and translate them into a beautiful composition where any part or segment in the music has no direct relation with the past. It’s really clever!

The second critical issue is how I should rate this basically new style of progressive music where I can find little reference as comparison?

This second issue has caused me to defer the review for such a long time until now. Actually partly due to my busy schedule in my real life profession. But as far as review concern I tended to delay because I was quite confused with the rating. Honestly I do not quite put this album as my favorite largely due to I do not get used to listen to music like this album. It’s not fair to review based on liking or not liking the album. For sure it’s a definite a good one but how good? Should I consider it as excellent? In fact …after long time thinking about it I land into a conclusion that this is really a four-star rating album. I enjoy the album even though not really love so much. But I admire the boldness of Opeth making this new avenue of prog whenre maybe in the future I will love this kind of music. I remember vividly that in the past I was not happy with Yes “Tales from Topographic” but then I admired it highly as it grew on me really.

SALUTE for Opeth who has made this excellent album! Keep on proggin’ ..!

Peace on earth and mercy mild – GW

18 Responses to “Opeth “Heritage””

  1. Edi Apple Santoso Says:

    steven wilson menyatakan album ini bagian pertama dari trilogy, bersama grace for drowning dan storm corrosion ……

  2. Budi Putra Says:

    Mas Gatot hampir semua album Opeth sy suka tp di album Heritage ini menurut sy yg paling keren dr Opeth krn unsur klasiknya terasa sekali. Selain itu desain cover album ini bagus sekali jd sy belain deh beli kaosnya beberapa bulan yg lalu.

    .

  3. apec Says:

    Lihat covernya jd ingat covernya album ahmad albar..apa memang Opeth terinspirasi sama Om Iyek ???

    • Gatot Widayanto Says:

      pak Dokter masih di Belanda atau udh di Sby? kalau udah balik, ke Jombang yuk …. ngeprog!

      • apec Says:

        Iki lg kencing di Cengkareng..nunggu bajaj terbang k Surobajul….ayokk monggo..dgn senang hati..asal akhir pekan..kapan njenengan ke jawatimur??

      • Gatot Widayanto Says:

        Alhamdulillah pak dokter bisa ..!!! Siiiipppp!!!

        Aku juga baru terima tiketnya ini dari klien.
        Berangkat Surabaya tgl 18 Sept pukul 15:10 dari Ckg, nginep di Ibis Jl. Rajawali
        Tanggal 19 Sep (Jumat) memfasilitasi workshop di Komplek Angkatan Laut Bumi Moro (Kobangdikal) sampai jam 5 sore.
        Terus bablas Jombang. Kalau bro Apec bisa, ya aku nunut ikut sampe nJombang.

        Tiket balik ke Jakarta baru hari Sabtu (20 Sep) jam 15:50 dari Terminal 2 Surabaya.

        Wah ….bisa puwas mrogring tenan iki! Ayo Koh Win ikutan ….!!! Ha ha ha ha …

    • Edi Apple Santoso Says:

      ayo cak apec, sakjam setengah ae wis nyampek ….

      • Gatot Widayanto Says:

        Aku wis nang bandara soeta. Iki komen nganggo fasilitas desktop nang lounge nya bandara .. enak juga ora nagnggo jempol (yen nganggo gadget).
        Atiku wis berdebar-debar ….bukan besok mau berhadapan dengan 275 orang peserta seminar, tapi justru ndhredhgeg mau keteme pendekar prog dari nJombang yang selalu updated dengan perkembangan prog …mas Edi Apple Santoso .. Whooa …ndredeg lan suweneng pol!
        Lha saya ini banyak dikasih tahu mas Edi lho soal musik prog terbaru. Misale Stone Corrosion, itu aku sampek sekarang yo belum denger musiknya kayak apa … ha ha ha … tapi mas Edi udah jauh dulu tahu … Wah payah pol aku iki …

        Wis ..pokoke Jumat malam besok, insya Allah aku bakal ngopi di Apple Prog Cafe sampek sak dobole ngrungokno musik prog …

        “Maaf mas …di sini gak ada koleksi lagu pop blas … Kalau mau dengerin lagu pop, pindah aja ke kafe sebelah sono itu mas … ”

        Ha ha ha ha ha ha ….

      • Gatot Widayanto Says:

        Jreng!
        Sudah di dalam bus Harapan Jaya menuju Apple Prog Cafe di Jombang. Menurut Waze ETA jombang 7:12. Tinggal 20 km lagi ….udah kedinginan di dalam bus nih.
        Bro Apec malam ini nyusul. Wis …prog tenan! Begadang malam ini.

        Jreng!

    • Gatot Widayanto Says:

      Siang ini dapat kabar dari klien bahwa jadi tanggal 18 sore berangkat ke Surabaya untuk workshop tanggal 19 Sep. Sorenya, sekitar jam 5 insya Allah naik bus Harapan Jaya (Surabaya – Kediri) menuju Jombang langsung ndeprok ndok Apple Prog Cafe …. Ngopi sambil ngomongin prog sama begawan prog dab Edi …WHOOOAAAA …pasti suweru …. Apa lagi kalau pak dokter Apec dan Koh Win bisa gabung …wah …jagate padang tuwenaaaann!!!

      Mega ProgRing @ Apple Prog Cafe …

      Monggo …..

      • andria h8 Says:

        kok tidak naik Sugeng Rahayu, Sumber Selamat atau Mira aja pak, AC Ekonomi nan cepat melesat?🙂

      • Gatot Widayanto Says:

        Oh gitu ya mas? OK … Saya coba cari bus2 ini … Lha itu yg kasih rekom ya mas Edi Apple …he he …
        Powered by Telkomsel BlackBerry®

      • andria h8 Says:

        sayangnya sabtu pagi saya harus ke Yogya pak gatot, kl tidak ada acaa mungkin bisa menyempatkan mampir ke Jombang

      • Gatot Widayanto Says:

        Ok mas, tidak masalah. Next time insya Allah …
        Powered by Telkomsel BlackBerry®

  4. andria Says:

    Saya suka Opeth di album Black Water Park, mungkin gara2 ada bantuan Steven Wilsonnya albumnya jadi beda dgn album2 Opeth sebelumnya. Wl begitu Heritage masih tampak terlalu ‘tenang’ untuk telinga saya🙂

    • Edi Apple Santoso Says:

      meski terlalu tenang kanggo njenengan, tapi suasana metal masih sangat terasa, opo maneh ndhik pale communion this record Is more Melodic, slightly heavier and a bit more schizophrenic ( embuh opo iku artine ). sing jelas heritage iku koyo impiane akerfeldt sejak umur 19th ….
      Majulah Prog!! ….

  5. Gatot Widayanto Says:

    Memang Opeth ini band yg disiapkan utk masa depan rupanya….

  6. hippienov Says:

    Aku gak ngerti blas dengan band ini. Aku sama sekali gak pernah dengar gimana musiknya… Pernah ketemu cd album heritage tapi ampun harganya beyond my reach, jadi gak jadi beli…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: