Mereka Juga Kembali Ke Kaset

By: Domme

4 Jun 2013

Aku menemukan laporan di BBC. Aku kurang mengerti pula Bahasa Inggris. Tapi yang aku tangkap…, intinya kira-kira menyebutkan, bahwa di luar negeri, orang-orang juga sudah kembali ke kaset, dengan satu alasan, yaitu masalah karakteristik suara… Ini kutipannya:

 

Press rewind:

The Cassette Tape Returns

By Kate Dailey (BBC, Montreal)

 

            The humble cassette tape, a happy memory for many music fans of a certain age, has staged a comeback for one Canadian company. The first order came in 1989: 10 cassettes. With that began Analogue Media Technologies, a company created to help bands market their music. Musicians would bring finished master recordings and graphic design templates, and Analogue, now also called Duplication.ca, would turn those materials into slickly produced albums, complete with labels, cover art and liner notes, ready for sale or distribution. 

           “We’ve changed products depending on what’s been in style and what the demand is for,” says Denise Gorman, part-owner of the Montreal-based company.

            It started with cassettes and vinyl, but then the trends shifted towards CDs, then DVDs and Blu-ray. Now, they find themselves returning to the medium that started it all. “We’re back to cassettes as one of the main attractions,” says Ms Gorman.

            Analogue now says that cassette recordings make up 25% of the business. That is quite a change from five years ago, when cassette tapes seemed to be going the way of the defunct 8-track cartridge – the music format that was popular in the 1960s and 70s.

 

            How do fans listen to cassettes?

            While cassettes may be popular, cassette players are still hard to come by – at least, one that doesn’t threaten to chew up the tape every time it’s played. That’s why many bands who sell cassette tapes also include a digital download code inside the case. “For every 100 cassettes we sell, about 70% of the download codes are used,” says Craig Proulx of record label Bruised Tongue.

            “That means 30% are maybe throwing the whole thing in the garbage, or they are listening exclusively to the cassette.”

            Denise Gorman of Analogue Media Technologies says the value of cassettes goes beyond the ability to store music. “As a marketing thing they are really artistic. they are cute and beautiful and you can use them as a novelty thing to promote yourself.”

            Indeed, says Paul Kedrosky of the Kauffman Foundation, while some fans may not listen to the cassettes themselves, they still enjoy the act of purchasing an artefact from their favourite band, rather then downloading a string of ones and zeros. “There is an idea that I can be more supportive of bands I like if I buy physical products from them,” he says. “From that perspective, cassettes make a great deal of sense.”

            “Digital will always be ones and zeros,” says Fernando Baldeon, a sales consultant at Analogue. “Analogue is still the best sound from a recording.”

13 Responses to “Mereka Juga Kembali Ke Kaset”

  1. eddy irawan Says:

    wah, kalo pedagang kaset ngerti arti artikel ini, bs makin mahal aja harga kaset

    • Gatot Widayanto Says:

      Blog ini setiap detik dipanteng pedagang kaset mas …. Saya monotor kok dari IP address nya … Tapi gimana lagi, masak tak dimuat artikel menarik dari bang Domme ini?

      Salam,

      On Wed, Jun 5, 2013 at 9:45 AM, Music for Life

  2. herman Says:

    berarti Blog ini sudah berada di jalan yang benar…..

    • Gatot Widayanto Says:

      Bener juga ya mas …. Meningkatkan martabat kaset …. Benar sekali itu mas …

      On Wed, Jun 5, 2013 at 1:04 PM, Music for Life

  3. hippienov Says:

    Mungkin ada 2 hal yg bisa terjadi melihat trend inip:
    1. Harga kaset lawas akan makin naik dan stock nya pun tiba2 terbatas di pasaran
    2. Album2 seniman musik dalam format kaset akan marak lagi dan mudah ditemukan tapi ya kaset lisensi..kurang nuansamatik😀

    • Domme Says:

      Soal stock terbatas di pasaran…, sudah mulai sangat terasa di Medan. Dari waktu ke waktu, penampakan kaset antik di tempat loak makin berkurang. Hingga lapak kaset di Medan pun, bertambah minim, bahkan sekarang hanya satu yang aktif… Makin banyak yang sadar, kaset-kaset antik itu punya harga dan nilai khusus…..

  4. Herwinto Says:

    Industri tape recorder dan walkman pun kembali mengggeliat tentunya

    • Domme Says:

      Kalau pun kembali kaset membahana, tapi seperti kata Bos Hippie, nuansamatiknya pasti nggak ada. Serupa saja seperti saat ini dengan beredarnya kaset-kaset lisensi. Yang kita para blogger di blog jadul ini buru kan kaset-kaset dari era keemasan rekaman bajakan resmi, yang tak akan pernah terulang kembali. Dan kita sekarang hanya bisa “mengutip” sisa-sisa warisannya yang masih ada di pasar loak….

  5. hippienov Says:

    Setuju dgn bro Domme,kita cuma bisa mengumpulkan sisa2 jaman kaset normal tanpa pernah bisa berharap masa2 itu akan kembali lagi..kaset mungkin akan terus ada,tapi yg berlabel “rockine-team records”, “album series-aquarius”, “the complete story-saturn”, atau “yess yg super nuansamatik itu” will never return.
    Kita ini bagai kumpulan arkeolog yg menggali tanah di seluruh jagad u/ mencari/menemukan fosil dinosaurus dan peradaban purba yg telah lenyap..

    • Domme Says:

      Hiks… Sedih kali awak bacanya Bos…. Kalau bisa diputar lagi waktu ke masa Tahun 1970-an 1980-an…

    • Gatot Widayanto Says:

      Waktu saya main ke Bandung, Ian Arliandy von Yess memang berencana membangkitkan kembali Yess seperti dulu. Sayangnya …. gak ada lagi mesin cetak yang hasilnya nimbuk kayak kaset Yess …. Dia males ..karena gak nuansamatik lagi …

      Tapi sayangnya kaset itu buat pesenan di eBay dengan harga 20 dollar per kaset … Walah …. Ha ha ha ha ….

  6. hippienov Says:

    Mahal sekali ya mas 20 dollar?kasarannya 200 ribu-an..walah..
    Kira2 mas Ian mau ndak ya melayani pesanan khusus lewat blog music 4 life?tp jgn 20 dollar..yg lebih ekonomis gitu d😀

  7. cosmic_eargasm Says:

    wah, kst yess sdh msk eBay, pasti makin hari makin naik harga pasarannya..

    sy setuju dg mas hippie, gmn kalo pak ian memasarkan kst yess di dlm negeri dg harga yg ekonomis. pasti laris manis..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: