Archive for April 7th, 2012

18 Hari Lagi YES Live in Jakarta

April 7, 2012

Box Set YesYears

Ada empat CD di dalam box set ini. Desain kotaknya keren dan nuansamatik dah!

Saya paling tak suka kompilasi dari kelompok progrock karena umumnya tak akan bisa mewakili secara keseluruhan keindahan musik prog yang disajikan. Menikmati musik prog itu selayaknya memerlukan persiapan yang matang untuk mendengarkan satu album secara keseluruhan dan bukan lagu per lagu. Ibaratnya satu album itu seperti satu lagu yang terdiri dari beberapa segmen musik yang dalam bahasa umum disebut sebagai lagu. Coba saja simak album Genesis ‘The Lamb Lies Down on Broadway’ atau Yes “Tales From Topographic Ocean’ tapi hanya beberapa lagu .. wah rasanya gak prog blas gitu! Ha ha ha ha …

Pada saat saya hunting CD di Duta Suara sekitar tahun 1991/1992 saya melihat kompilasi YesYears ini selama beberap bulan hanya saya lihat saja tanpa ada sedikitpun minat membelinya karena lasan di atas. Jadi, saat itu saya cuma melirik saja. Namun setelah membeli box set King Crimson ‘Frame By Frame’ dan Kansas, saya berpikir lain. Ternyata kalau kita beli box set itu ‘adding value’ nya bagi saya justru di buku yang disediakan di dalam box set plus bonus tracks yang biasanya tak tersedia di versi studio. AKhirnya, saya membeli juga box set ini seharga Rp. 150.000,-. Jangan kaget karena murahnya, …..inget jal .. saat itu harga CD masih Rp. 22.500,- per keping buat ukuran CD pressing lokal. Maknya harga segitu buat 4 CD ya lumayan mahal. Namun saya merasakan nilai buku yang tersedia di dalamnya sungguh luar biasa dan informatif. Tak hanya itu, ada foto-fotonya juga .. Makanya ndak rugi blas jal!

Salah satu yang saya suka: ada FAMILY TREE nya sampe tahun 1991 tentunya ...

Keren ya?

Menikmati box set ini sambil membaca buku yang ada di dalamnya (tentu sambil nyeruput kopi tubruk ….) saya merasa:

  1. Ingat jaman masih SMP ketika pengen banget jadi pemusik dan bisa bikin lagu sekelas Roundabout atau The Revealing Science of God
  2. Ingat jaman ketika tiap hari nyetel kaset bajakan pake tape deck Teac keluaran pertama, nyetelnya super duper kenceng sampe budheg. Biasanya saya ritual saya nyetel kaset: abis Subuhan sebelum mandi, sambil ngepel rumah kami di Madiun yang luasnya luar biasa itu …. Ngepel sambil menikmati Roundabout atau Gates of Delirium .. biyuh biyuh ….!!! What a life! Abis itu mandi trus sarapan dikit, nyengklak sepeda menuju sekolah (SMA) atau jalan kaki menuju sekolah (SMP). Masih inget saya nyetel ‘Stargazer’ nya Rainbow kuwenchenk banget saat SMA dulu ….
  3. Inget jamannya setiap sore naik sepeda jengki lanang ‘Forever’ mengunjungi toko kaset Miraco, Indah Ria, Duta Irama, Renjana dan lain-lain yang ada di kota Madiun … Padahal cuman liat kasetnya doank .. kagak beli ! Lha wong jaman kere kok.
  4. Membayangkan proses pembuatan setiap album Yes yang diuraikan di dalam buku sambil GR andaikan saya jadi salah satu musisinya, betapa indahnya  hidup ini…
  5. Inget jaman sekolah SMP – SMA tiap hari belajar ditemani radio Dji Sam Soe (amatir gelap) atau nyetel kaset Yes, Genesis, ELP, Status Quo, Sensational ALex Harvey Band, Scorpions, King Crimson, Return To Forever, Focus, Golden Earrings, Nektar, Popol Ace, The Runaways (band cewek), Heavy Metal Kids, SNAFU, Mahogany Rush, Montrose, Pink Floyd, Argent, Barrabas, Osibisa ….. Belajar sampe larut malam gak kerasa lantaran ada musik klasik rock…… Wuediyan!!!

Lha ..ini ngomongin Yes kok ngelantur kemana-mana … Lha iya lah … Musik progresif itu luas dan banyak keterkaitan satu sama lainnya …. Yang paling menohok itu ya NUANSA nya … Makanya sejak tahun 2000 saya bikin istilah NUANSAMTIK … Gitu jal!

Wis …pokoke kudu nonton YES yo tanggal patlikur April mengko!

Keep on proggin’ …!

Peace on earth and mercy mild – GW

Ini review saya di ProgArchives.com :

Review by Gatot
SPECIAL COLLABORATOR Honorary Collaborator

4 starsI didn’t think the idea of putting the best repertoires of this legendary band was a good idea at all. The reason was simple: Yes repertoires are almost all excellent and their duration are typically long. But, with recent technology development in audio storage where we know that a CD can store a maximum of 80 minute long music, this has made “The Best of Yes” is viable – especially with 4 discs set; it’s good enough, I would say. It’s recommended. I bought this box set in 1992 when the price of this box (4 CDs) equals to current price of one CD as of today. It’s really a worthy investment. Let me tell you why ..This set contains historical value of the band in terms of music and member changes. Music-wise, we can observe the transformation of this band from its debut album to a mature album “The Yes Album” onwards with well acclaimed “Close To The Edge” and it later change to pop bandwagon through a “90125” album and followed-up with “Big Generator”. The “90125” had disappointed most of the band fans base but it also had a positive impact that the band was widely known by non prog listeners through the hit “Owner of A Lonely Heart”. And of course, the commercial success that followed.

In terms of member change it also featured the departure of Peter Banks – replaced by Steve Howe in Yes album; the replacement of Tony Kaye to Rick Wakeman in “Fragile”, the replacement of Bill Bruford with Alan White in “Tales .”; replacement of Rick Wakeman with Patrick Moraz in “Relayer” and the return of Rick in “Going For The One”. Jon Anderson that had insofar characterized Yes music in its own identity left the band and replaced by Trevor Horn in “Drama”. In this album also Rick Wakeman left the band again and replaced by Geoff Downes. The major shift was really when Steve Howe left and replaced by Trevor Rabin and the return of Tony Kaye and Jon Anderson with “90125”. All tracks from that albums are well presented here in this set. New explorer of Yes music may see the stream of Yes music through this box set.

Not all tracks are those that you really want to listen as it contains debut album tracks. But at least you can see how the band’s music looked like in its beginning. Seminal tracks are featured in this set including: “Starship Trooper”, “Yours is no Disgrace”, “I’ve Seen All Good People”, “Long Distance Runaround – The Fish (Schindleria Praematurus)”, “Roundabout”, “Heart of the Sunrise”, “Close to the Edge”, “Ritual”, “Sound Chaser”, “Wonderous Stories”, “Awaken”, “Don’t Kill the Whale”, and “Tempus Fugit”.

The other important thing that really drove me to purchase this box set was the excellent booklet (LP size) that features the full story of the band. This is very important information for me as album-wise I have collected all CDs of each album. But there is no such comprehensive and essential information as this booklet has. I like the family tree map as part of this booklet. Because the box set is packaged in LP size, it’s another plus point for me as I can put the box (empty) pasted on the wall (altogether with King Crimson “Frame By Frame” and Marillion Laser Disc – all the progheads) and the CDs stored separately in my CD shelf.

It’s an excellent addition to your prog collection. Keep on Progging! GW, Indonesia.

 

Send comments to Gatot (BETA) | Report this review (#13836) | Review Permalink
Posted Thursday, December 30, 2004

Boxset/Compilation, released in 1991

Songs / Tracks Listing

Disk 1: (72:50)
1. Something’s Coming (7:06)
2. Survival (6:18)
3. Every Little Thing (5:41)
4. Then (4:18)
5. Everydays (4:08)
6. Sweet Dreams (3:49)
7. No Opportunity Necessary, No Experience Needed (4:48)
8. Time and a Word (4:31)
9. Starship Trooper (9:26)
10. Yours is no Disgrace (9:40)
11. I’ve Seen All Good People (6:53)
12. Long Distance Runaround (3:33)
13. The Fish (Schindleria Praematurus) (2:35)
Disk 2: (72:40)
1. Roundabout (8:31)
2. Heart of the Sunrise (10:31)
3. America (edit) (4:03)
4. Close to the Edge (18:34)
5. Ritual (21:33)
6. Sound Chaser (9:23)
Disk 3: (73:18)
1. Soon (4:06)
2. Amazing Grace (2:31)
3. Vevey, part 1 (1:07)
4. Wonderous Stories (3:45)
5. Awaken (15:34)
6. Montreaux’s Theme (2:26)
7. Vevey, part 2 (0:57)
8. Going for the One (5:32)
9. Money (3:12)
10. Abilene (3:55)
11. Don’t Kill the Whale (3:55)
12. On the Silent Wings of Freedom (7:45)
13. Does It Really Happen? (6:34)
14. Tempus Fugit (5:14)
15. Run With the Fox (4:09)
16. I’m Down (2:31)
Disk 4: (72:43)
1. Make it Easy (6:08)
2. It Can Happen (6:01)
3.Owner of a Lonely Heart (4:27)
4. Hold On (5:15)
5. Shoot High Aim Low (7:00)
6. Rhythm of Love (4:46)
7. Love Will Find a Way (4:49)
8. Changes (7:34)
8. And You And I (10:49)
9. Heart of the Sunrise (10:50)
10. Love Conquers All (4:57)

Total Time: 291:31

Lyrics

Search YES Yesyears lyrics

Music tabs (tablatures)

Search YES Yesyears tabs

Line-up / Musicians

- Jon Anderson / vocals
- Trevor Horn / vocals
- Chris Squire / bass and vocals
- Patrick Moraz / keyboards
- Geoff Downes / keyboards
- Tony Kaye / keyboards
- Rick Wakeman / keyboards
- Alan White / drums
- Bill Bruford / drums
- Peter Banks / guitars
- Trevor Rabin / guitars and vocals
- Steve Howe / guitars and vocals
- Billy Sherwood / guitars and vocals

Releases information Atlantic records


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 145 other followers