Archive for August, 2010

Gak Prog Blas!

August 30, 2010

JRENG!

Sodara-sodaraku kaum prog yang suka jumpalitan ngeprog dan ngeclaro di blog super duper gemblunk ini. Untuk sementara waktu selama sepuluh hari kedepan, redaksi mohon maaf buat GPB alias ‘gak prog blas‘ lantaran seluruh jajaran direksi, redaktur pelaksana dan staf redaksi beserta ponggawa-ponggawanya (pembuat teh dan kopi tubruk, tukang ketik, tukang foto copy, tukang edit naskah dan semua tetek bengeknya) pada NUMPLEK BLEG berarami-ramai …berbondong-bondong menuju masjid buat menjalankan ibadah i’tikaf di sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan yang sungguh mulia ini.

Sebagai insan prog yang FULL prog to the bone and prog to the heart, seluruh jajaran yang terlibat dalam bagian dapur Music for Life yang kita cintai ini, hati dan pikirannya juga kudu ngeprog, kudu secara progresip meningkatkan iman dan takwanya karena ilmu Allah SWT itu begitu luasnya dan ndak mungkin dikuasai oleh manusia secanggih maupun sepinter apapun – meskipun ia punya otak bledek! Lha gimana bisa menikmati musik prog yang ruwet kalo hati dan pikirannya ndak PROG? Yo angel lah jal! Yo ra?

Mau ngeprog hingga akhirat? Kerjakan i’tikaf di bulan yang mulia ini! Coba baca link ini dulu biar hati dan pikiran jernih sehingga mau menjalankan i’tikaf.

Jadi, sepuluh hari ke depan, kami semua bersemboyan No Music, No Prog Music, No Claro music .. but improving the taqwa progressively …!!!

Kalau mau berkomentar, monggo …blog ini selalu terbuka menerima kometar any time… 24 jam sehari, 7 hari seminggu dan 365 hari setahun. Namun ada kemungkinan tidak ada jawaban dari redaksi Music for Life buat sementara waktu. Mohon maaf lahir dan batin. Kami masih PROG dan masih mencintai Anda semua, pengunjung yang kami hormati ….

Salam,

Redaksi

Kota Dinamis itu Bernama MALANG

August 28, 2010

Pengantar Redaksi (biyuh gaya ne pol!). Sejak jaman majalah Aktuil dan Top, saya sudah sering sekali mendengar keganasan kota Malang sebagai test-case band rock itu bagus atau gak. Banyak kejadian band yang manggung dilempari benda2 keras lantaran gak becus main di kota tersebut. Pada saat kuliah di Bandung, saya banyak berteman dengan arek2 Malang. Memang selera mereka beda. Bisa dikatakan Malang itu Bandungnya Jatim. Banyak pencinta PROG di kota ini. Saya pernah nginep di rumah temen yang namanya Koni (Nirartha) dan semalaman kita nyetel kaset prog di rumahnya dia di Malang. Selain Bentoel, saya dengar ada nama Gank Voice, Bhawikarsu, dll. Pak Alfie menorehkan tinta emas dengan berhasil mengangkat Malang sebagai kota nuansamatik nan dinamis. Terima kasih Pak alfie, atas kiriman artikelnya yang menohok sukma, nunjek ati rempelo ini .. Pokoke pak Alfie memang layang kita angkat sebagai Bapak ClaRo Indonesia! Tabik! – Red.

———

Oleh : MH Alfie Syahrine

Kota Dinamis Pencetak Rocker Terkenal

Kalau ada seseorang bertanya kota apa di Tanah Air ini yang semangatnya dalam mengapresiasi musik cadas yang begitu menggelegak sejak era 70’an hingga kini, maka jawabannya hanya satu yaitu Malang ! karena pada dasarnya, dekade ’70-an telah mencatat suatu babak awal yang sangat fenomenal dari evolusi  musik rock & roll  dan itu terjadi di kota Malang. Malang memang merupakan kota yang sangat dinamis untuk perkembangan musik panggung di era 70-an bahkan era 60’an. Dalam dunia musik cadas Indonesia, ada klaim tidak tertulis yang sudah diakui akan kebenarannya secara nasional, bahwa Malang merupakan barometer musik  cadas nasional.Klaim ini tentu harus bisa ditelusuri ujung pangkalnya, untuk makin mengukuhkan posisi Malang dalam blantika musik nasional.

Kota Malang pernah dianggap sebagai barometer musik rock di Jawa Timur, bahkan nasional dan itu merupakan suatu keunikan yang tidak ada pada kota lain yaitu. mayoritas warga Malang pada dekade 1970-an  sangat menggemari musik cadas, seperti Deep Purple dan Rolling Stone. Pernah ada suatu angket yang dibuat radio-radio amatir waktu itu dan memang kebanyakan kaum muda di kota Malang menggemari musik rock.

Selera kuping arek-arek Malang pada jaman dulu di era 70-an memang tidak pernah bergeser jauh dari genre musik keras mulai dari yang bernuansa hardrock bahkan hingga saat ini, slowrock, folk-rock, art-rock atau psychedelic rock sekalipun. Komposisi musik seperti yang dimainkan Led Zeppelin, Genesis, Rolling Stones, Janis Joplin, The Doors, Uriah Heep, Yes, Deep Purple, Rainbow, Pink Floyd, Rush, atau Queen adalah beberapa nama paten yang sangat digilai anak muda Malang.

City of  Monsters

Namun bila mereka menyaksikan pagelaran musik rock, arek-arek malang ini seakan-akan berubah menjadi monster yang sangat menakutkan bagi group band yang masih tanggung – tanggung SDM dan peralatannya oleh karenanya, Malang secara tidak langsung mendapat predikat sebagai City of  Monsters dimata para rocker yang skillnya pas-pasan alias tanggung-tanggung, tidak perduli apa band itu dari luar Malang atau dari Malang sendiri mereka bisa kena lempar batu , sandal atau pokok kayu dll!.

“Wah, sejak dulu Malang itu kota yang paling ditakuti ama band-band Jakarta. Penontonnya kritis, salah dikit aja langsung ditimpukin!” ujar Jaya, gitaris group band Roxx yang sempat berkomentar saat event Soundrenaline 2004 di  Stadion Gajayana Malang. “Malah dulu belum layak disebut rocker kalo belum pernah konser di Malang. Emang terbukti, aura  rock-nya masih terasa banget sampe sekarang!”.

Sudah banyak kisah musisi rock lokal maupun nasional yang coba ‘menaklukan’ hati dan telinga penonton Malang yang terkenal agak liar dan suka rusuh. Sebagian memang cukup berhasil, namun lebih banyak di antaranya yang gagal total.Band yang tidak mampu memuaskan penonton akan sangat beruntung jika hanya mendapat cemooh dan caci-maki saja. Sebagian malah bernasib lebih buruk, menerima lemparan benda-benda aneh seperti botol dan sandal bahkan batu dari penonton dan dipaksa turun dari panggung.

Kawah Candradimuka Itu Bernama GOR Pulosari

Sejak era ’70-an, tempat pertunjukan [venue] yang sering dipakai ajang konser rock adalah GOR Pulosari tempat bersejarah yang dianggap sebagai kawah ‘Candradimuka’ bagi para group band di Indonesia yang ingin sukses yang terletak di bilangan jalan Kawi.Angkernya venue yang berkapasitas 5000 penonton itu ibarat pengadilan publik untuk menilai sukses atau tidaknya sebuah band  ketika manggung. Hal ini diamini oleh Dalam Permadi alias Wiwie GV, seorang musisi/aranjer asal Malang. Dalam wawancara dengan Kompas [12 November 2006].Sejumlah nama mulai dari Panbers, Trencem, Bentoel, Cockpit, Sylvia Saartje, hingga Godbless sudah pernah menjajal keangkeran GOR Pulosari yang dikenal sangat prestisius untuk konser musik rock.Wiwie terkenang sewaktu Godbless manggung di sana pada tahun1979. Penonton ketika itu tidak puas dengan penampilan Ahmad Albar dkk. Mereka lalu mengamuk dan melempar apapun ke arah panggung. Akhirnya dia mengambil kesimpulan, kalau sebuah band pentas di Malang sampai tidak  rusuh, berarti group band itu berhasil.

Malang memang kota yang tidak besar namun anehnya kota itu memiliki daya magnet yang luar biasa bagi perkembangan musik rock  di era 70-an nama-nama rocker ternama seperti Mickey Michael Merkelbach/ Mickey Jaguar, Ian Antono, Teddy Sujaya, Fuad Hassan [drummer pertama God Bless] dan Silvia Sartje, membuat musisi rock tanah air terbelalak. Mereka berdecak kagum dengan penampilan personil dan  group rock dari kota  ini. “Dulu semua band di Malang memang group rock. Saya dan Ian Antono punya filosofi yang sama, dan kami bersatu karena musik rock,” tutur Abadi Soesman seraya  menyebut nama salah satu legenda musik rock kelahiran Malang yang paling  terkenal hingga sekarang.Dari sekian banyak group rock  yang ada pada era 70-an itu maka sepantasnya kami tampilkan kehebatan ;

Group Band Bentoel

Sang Pencipta Superstar

Munculnya Bentoel Rock Band di Malang pada tahun 1970-an yang mengorbitkan nama-nama rocker first class seperti Mickey Michael Merkelbach, Ian Antono, Teddy Sujaya,membuat musisi rock tanah air terbelalak. Mereka berdecak kagum dengan penampilan band rock dari kota Malang ini. Rock band dengan vokalis andalannya Mickey Michael Merkelbach ini sudah terbiasa meneriakan lagu- lagu hard rock milik Rolling Stones, Led Zeppelin dan Deep Purple dengan melodi yang lebih garang. Mickey sendiri adalah rocker blasteran Malang dan Jerman.

Mickey - Mascot nya grup Bentoel

Bentoel Band terdiri atas Ian Antono (gitar sebelumnya drum), Teddy Sujaya (drum), Wanto (flute), Bambang M.G. (bass), Mickey Michael Merkelbach (vokal), dan Yanto(keyboard).Yang disebut terakhir adalah abang kandung Ian Antono. Bentoel  Group Band ini memainkan musik pop hingga  hard rock. Jika di atas pentas, Bentoel lebih banyak memainkan repertoar rock mulai dari Traffic hingga The Rolling Stones. Tetapi anehnya, Bentoel bisa berubah santun ketika menjadi pengiring Emillia Contessa dan Anna Mantovani dalam rekaman.

Lain Dari Yang Lain

Group Band Bentoel saat itu merupakan salah satu group yang tergolong hebat untuk ukuran Indonesia dan banyak show telah mereka lakukan dan yang lebih mengangkat nama group ini adalah penampilan vokalisnya Micky Michael Merkelbach yang seringkali berlaku aneh yang berbau horor dan sadis, gaya panggungnya mirip seperti Mick Jagger sangat urakan  atau berlaku   seperti  Ozzy  Osbourne. Bentoel Band adalah group rock yang paling populer di kota Malang. Pada 1971-1973 mereka group musik yang sangat aktif melakukan tour ke berbagai kota di Indonesia. Pada akhir Agustus ’73 di Gelora Saparua ,Bandung, Group Band Bentoel (malahan saat itu, Ian Antono masih sebagai ‘drummer’ group rock asal Malang tersebut sebelum bergabung dengan God Bless pada tahun 1975) sempat tampil bersama group God Bless dan The Philosophy Gang of Harry Roesli pada acara pagelaran berlabel ‘Anti Narkotika’ di bandung, saat itu Denny Sabri yang dikenal sangat pelit dalam memberi pujian terhadap rock star Tanah Air namun sempat pula terkagum-kagum dengan gaya Mickey Mikelbach dan memberi pujian pada Mickey sebagai seorang Super Star lokal yang kurang modal dikarenakan belum pernahnya dia tinggal diluar negeri tidak seperti Achmad Albar yang mempunyai reputasi Internasional.

Mickey Mikelbach sang vokalis yang perawakannya tinggi besar merupakan perpaduan antara Mick Jagger dan Steve Tylor dalam aksinya bahkan lebih edan dari Ucok AKA. Seperti yang diperlihatkannya ketika tampil bersama Arista Birawa, ZB 101, dan penyanyi Filipina Victor Wood di Gelora Pancasila Surabaya tanggal 18 Februari 1973. Dalam pertunjukan itu, tanpa diketahui panitia Micky mengeluarkan seekor kelinci dari sebuah tas di sudut panggung. Setelah mulutnya komat-komit seperti membaca mantra, Micky mengelus-elus kelinci itu, dibelai dan dicium, tetapi kemudian secara tiba-tiba kelincinya itu dicekiknya, kemudian dilempar dan ditikam dengan belati yang sudah dipersiapkan ke tubuh binatang malang itu. Darah kelinci pun muncrat dan Mickey pun menghirupnya dan penonton terkejut. Berharap mendapat sambutan, Mickey malah menerima teriak berupa  kemarahan dari para penonton agar turun dari panggung.

Ketika itu juga aliran listrik ke peralatan musik di panggung dihentikan oleh panitia dan Mickey serta group Bentoel diminta menghentikan penampilannya karena pertunjukan yang menegakkan bulu roma itu merupakan perbuatan yang mengarah kepada aksi sadisme dan dicaci maki serta dikutuk banyak orang sampai akhirnya mereka harus turun panggung.

Mick Jagger van Malang

Era Introspeksi

Mickey yang biasa menampilkan aksi sadistis seperti yang tertulis di atas, maka dalam suatu pertunjukannya bersama band barunya Oegle Eyes di Taman Remaja Surabaya, ia tidak lagi menampilkan adegan menghisap darah binatang sebelumnya yang telah berhasil mengorbitkan namanya, seperti gaya suaranya yang tetap keras, hoby-nya bernyanyi sambil berjongkok-jongkok, main sodok stick mike serta berlengggang-lenggok, ditambah dengan demostrasi main kipas serta mengkibas-kibaskan rambut seperti halnya permainan kuda lumping.

Mickey Rocker kebanggan kota Malang

Dilirik God Bless

Nama Group Band Bentoel bertambah terkenal oleh karenanya dan sewaktu Bentoel tampil di “Jakarta Fair 1974″, mereka dilirik God Bless yang sedang ancang-ancang mencari pengganti Nasution Bersaudara (Keenan Nasution (drum), Debby Nasution (keyboard) dan Oding Nasution (gitar).God Bless terkesima melihat permainan dua personel Bentoel Teddy Sujaya (drum) dan Ian Antono (gitar) ini. Tak lama berselang atas ajakanYockie yang saat itu bersama Sammi Zakaria tinggal di Malang merekapun bersedia direkrut untuk gabung ke God Bless dan setelah itu otomatis group band Bentoel-pun sekarat apalagi  sponsor utamanya Pabrik rokok Bentoel menarik diri setelah Ian dan Teddy cabut, tanpa adanya sponsor tersebut maka kegiatan group ini pun praktis terhenti dan bubar!.

Mickey ketika jumpa pers pada tour God Bless di kota Semarang tahun 1986.pernah berkata “Bentoel bubar karena gitaris gue Ian Antono dan drummer gue Teddy Sudjaya diculik si Achmad (maksudnya Achmad Albar).” Achmad Albar yang duduk satu meja dengan Micky hanya senyum-senyum kecut.

OGLE EYES

Penerus  Kejayaan Bentoel

Sementara itu, bubarnya Bentoel memaksa vokalis Mickey  bergabung dalam Ogle Eyes, group band ini adalah milik perusahaan rokok Oepet di Malang.  group yang juga diperkuat oleh mantan personil Giant Step keyboardist Jocky Soerjoprayogo dan drummer Sammy Zakaria langsung saja melesat namanya karena nama-nama personil didalamnya sudah menjadi jaminan. Dalam suatu pertunjukan bersama band barunya di Taman Remaja Surabaya, Micky tidak lagi menampilkan adegan menghisap darah binatang.

Namun demikian dalam pertunjukannya ini ia masih mencoba mengulang kembali gaya dan tingkah yang pernah diperlihatkan . Mickey juga sempat memulai karir solonya dengan merekam album berjudul ‘Metropolitan’ [Prawita records]. Pada rilisan tersebut,d ia berduet dengan  Sylvia Saartje di lagu yang berjudul Wanita. Saat ini, kaset solo Mickey menjadi barang langka dan collector item yang bernilai tinggi. Karena suasana di groupnya sudah tidak mendukung lagi disebabkanYockie sudah gabung kembali ke God Bless lalu Mickey-pun ikut ikutan pindah ke Jakarta maka Ogle Eyes-pun akhirnya bubar.

JAGUAR

Superstar Yang Kehabisan Napas

Selepas bubarnya Ogle Eyes Mickey-pun hijrah ke Jakarta dan mendirikan Jaguar (oleh karenanya namanya-pun menjadi popular sebagai Micky Jaguar) bersamaYockie dan  Toto Tewel, gitaris semasa di Ogle Eyes di Malang. Tapi sayangnya ketika rekaman yang mengiringinya bukanlah salah satu dari band yang dimilikinya. ‘Dokter Pancaroba’ (1978), album pertamanya, digarap bersama Jopie Item.”Saya nggak ngerti , kenapa waktu itu kok si Mickey nyarinya saya. Tau-tau dia sudah dirumah saya. Padahal kami saling gak kenal ketika itu. Tapi karena tekadnya kenceng, akhirnya permintaannya saya turuti.” Cerita Jopie, dan album kedua dikerjakan oleh Bambang, pemain Bass Band Bentoel bersama Yopie Item. Sayang album ini tak jadi beredar. Mickey setelah bermukim  di Sukabumi  selama beberapa tahun lalu diapun wafat disana pada  tahun 1985. (dari berbagai sumber)

“Moonmadness” by Camel

August 26, 2010

Menanggapi mas Kris, monggo ini CAMEL ….

Album ini nggajak pol!

Salam,

G

Camel Moonmadness album cover

Studio Album, released in 1976

Songs / Tracks Listing

1. Aristillus (1:59)
2. Song Within a Song (7:18)
3. Chord Change (6:48)
4. Spirit of the Water (2:09)
5. Another Night (7:00)
6. Air Born (5:04)
7. Lunar Sea (9:14)

Total Time: 39:32

Bonus tracks on 2002 Decca/Universal CD:
8. Another Night (single version) (3:22)
9. Spirit Of The Water (demo) (2:13)
10. Song Within A Song (Live 4-14-1976) (7:11)
11. Lunar Sea (Live 4-14-1976) (9:51)
12. Preparation / Dunkirk (4-14-1976) (9:32).

Lyrics

Search CAMEL Moonmadness lyrics

Music tabs (tablatures)

Search CAMEL Moonmadness tabs

Line-up / Musicians

- Doug Ferguson / bass, lead vocal on 2
– Andy Ward / drums, percussion, voice on 1
– Peter Bardens / keyboards, vocal on 4
– Andy Latimer / guitars, flute, recorder and vocal on 2, 5 and 6

Releases information

LP DECCA TXS-R115 (1976)

CD Decca (A Universal Company) (2002), remastered, with 5 bonus tracks

5 stars When looking back at the highly innovative music produced by British bands who emerged in the 1970s, the name Camel is always prominent. Their legacy includes albums such as “Mirage”, “Snow Goose” an “Moonmadness” – all of which do much to enhance the reputation of a band who, unlike many of other contemporaries, have survived nearly thirty years in the music business and still demand a loyal and devoted following throughout the world, both in concert and on record. The consistent factor through various line-up changes has been, and continues to be, guitarist and flautist Andrew Latimer. [CD liner notes - quoted without permission].

Yes, I think Camel is similar to King Crimson in terms of evolution of their line up: what ever changes in line-up, the guitarist remains the same and it’s the only member that always be there in any album the bands have made. The only difference between these two bands is that in terms of music style consistency. King Crimson underwent fundamental change in their music direction when they reformed and released “Discipline” album. While the music style of Camel remains intact since its inception until now.

For me personally, this album is special as some songs has been around me by the time it was released. The music I can say is melodic with a great combination of keyboard and flute. The album opener “Aristilus” (1:59) explores Peter Bardens keyboard work and set the overall tone of the album, followed with a melancholic and melodic track “Song Within a Song” (6:48) which has become the band’s classic and legendary track. The lyrical passage combined with flute is really melodic and reminds me to the seventies era. “Chord Change” (7:18) is also a killer with some jazzy touch exploring Latimer’s guitar fills combined with Bardens’ keyboard. The music somewhat has similarity with Babe Ruth’s. The short track “Spirit of the Water” (2:09) serves like a bridge with an exploration of distant vocal style and keyboard / piano in classical music style.

“Another Night” (7:00) is another killer with an intro that comprises repeated chords of guitar and keyboard followed with vocal line. The music is floating melodic with steady drumbeats. The song has a nice interlude with solid basslines and guitar / keyboard works. “Air Born” (5:04) is a legendary track that begins with flute / piano work in classical music style followed with great music using guitar solo as main melody. When vocal enters the music, it turns out to be a melodic track with great work on flutes and clavinet. Memorable track! The album concludes with “Lunar Sea” (9:14) which its opening reminds me to space rock music like Klaus Schulze’s. But what follows is a great guitar solo with layers of keyboard work augmented with solid bass guitar work by Doug Ferguson. Andy Ward who later became Marillion’s drummer (for a short period) fills the drum work inventively. Keyboard solo continues the melody and the song experiences some tempo and style changes. It turns into faster tempo with more inventive guitar solo and multi-layer keyboard work. WOW! It’s a wonderful track!

It’s highly recommended album and is accessible to many ears – prog and even non- prog lovers. You should have it in your collection. Keep on proggin’ ..!

Peace on earth and mercy mild – GW

“Time Capsule” by Parallel or 90 Degrees

August 22, 2010

JRENG!

Udah pernah denger band ini belum? Kalau belum, kemana aja? Mosok ngaku progger gak weruh band baru tapi nuansamatik ini? Gak baru banget sih .. angkatan 90an lah begitu. Ini band namanya aneh mungkin dulu waktu SMP Tri Gonometri nya pada ndak lulus ya kali? Gak pentinglah, yang penting musiknya keren. Bagi yang suka Van Der Graaf Generator, ada pengaruhnya di band ini.

Udah lama ndak nyetel CDnya, kok hari ini pas lagi nyetel iTunes ..eh ada album ini. Wah masih nyamlenk aja dinikmati musiknya.

Ini info dan reviewnya:

Parallel or 90 Degrees The Time Capsule  album cover

Studio Album, released in 1998

Songs / Tracks Listing

1. Fast >> Fwd (1:47)
2. Encapsulated (7:30)
3. Promises Of Life (7:49)
4. Unforgiving Skies (9:05)
5. The Sea, (parallel Or 90 Degrees?) (6:57)
6. Blues For Lear (6:32)
7. The Single (5:56)
8. The Time Capsule (22:26)
9. Aftertimecapsule (3:51)

Total Time: 72:00

Lyrics

Search PARALLEL OR 90 DEGREES The Time Capsule lyrics

Music tabs (tablatures)

Search PARALLEL OR 90 DEGREES The Time Capsule tabs

Line-up / Musicians

- Sam Baine / piano, synths, electric and acoustic guitars
– Andy Tillison-Diskdrive / organ, synths, lead vocals, nylon string guitar
– Jonathan Barrett / bass guitars and plectra, backing vocals
– Lee Duncan / drums
– Gareth Harwood / electric guitars, lead vocals on 3, backing vocals

GUEST:
– Guy Manning / guitars on 5, 7 and 8, backing vocals on 3 and 8

Releases information

CD CYCLOPS CYCL074

4 stars I remember vividly how I did get this CD for the first time. Yeah, this CD represents my come back to the prog music after having believed that prog music died after Fish Marillion in 1988. Well, practically since then I did not pay attention to the development of prog music. AT the same time I was not into internet frequently at that time until I met a friend of mine in 1997 who confirmed me that prog was still alive. He played IQ “Ever” for me and handed me a catalogue of prog music from Cyclops (Malcolm). So I did try with some bands which had some influences from other legendary bands. Po90 was said as a band that was heavily influenced by Van Der Graaf, so I did order the CD of this album and the debut album “The Corner of My Room”.

I do agree completely that any fan of Van Der Graaf would most likely love the music of Parallel or 90 Degrees provided that the music was recorded with modern technology which much more on electronic style as compared to Hammond-bashing of early Van der Graaf music. The vocal quality of Andy Tillison is in a way similar with Peter Hammill even though the two gentlemen have different timbre. Organ sounds seem very obvious throughout songs in this album and they provide graet listening pleasure especially for those who favor VdGG music.

Some excellent tracks include “Unforgiving Skies” which gives the dynamics of early Van Der Graaf music taken into the next level. The vocal quality of Andy gives unique characteristics of Po90 music. “The Sea” is also another excellent track especially on the changes of textures throughout repetitive rhythm section. But this song does not sound a boring music at all. “Blues for Lear” brings the music in mellow style with piano as main rhythm section. It moves flawlessly to the next segment with vocal but it still in bluesy music. The epic “The Time Capsule” encapsulates the band’s vision for their music. With 22 minute plus duration, this might be of interest to those who love classic prog songs that endure more than 20 minutes like in Van der Graaf’s “Pawn Hearts” album.

Even though not every song contained in this album are excellent but, I’m inclined to give it a full four star album. Well, my statement would seem “justified” especially if you enjoy the epic “Time Capsule” – it’s a prog rock at its best! Keep on proggin’ ..!

Peace on earth and mercy mild – GW

Aquarius Pondok Indah Tutup

August 16, 2010

Setelah penutupan Aquarius Dago, Bandung disertai penutupan Aquarius Surabaya, tak lama lagi toko CD terbesar di Jakarta dan di Indonesia, Aquarius Pondok Indah bakalan tutup juga.

Gerusan musik digital versi unduhan telah mengubah perilaku penikmat musik dari membeli barang fisik (kaset, CD) ke bentuk berkas (MP3). Tak bisa dielakkan lagi kalau toko kaset / CD menjadi sepi pengunjung.

Aquarius Pondok Indah ini termasuk salah satu toko favorit saya karena koleksi cd prog rocknya cukup lengkap. Pada saat sebelum kerusuhan 1998 saya sempat cukup banyak memborong CD classic rock seperti Kayak, Rick Wakeman, Yes, Eloy di toko ini. Toko ini kemudian berdiri lagi di tahun 2000an setelah dibakar masa pada 1998. Versi baru toko ini menawarkan CD dengan harga USD sehingga mudah komparasi dengan order via internet. Pada saat dolar turun memang nyaman belanja di sini. Saya sempat memborong banyak album John Mayall dari toko ini, termasuk box set Grand Funk Railroad juga saya beli di sini. Memang mengasyikkan belanja di sini. Koleksi dvd nya juga lengkap bahkan harganya lbh murah dibandingkan amazon.

Sekarang tinggal kenangan … Sedikit demi sedikit kenikmatan nuansamatik terhadap hobi classic rock kita hilang sudah … Kaset bajakan, radio M97, dan sekarang toko CD pun hilang … Padahal banyak pendalaman ilmu progrock yg dikupas melalui media toko CD karena pada saat di toko ketemu temen satu aliran, atau memang sengaja bertemu di situ …

Selamat jalan toko CD … Bagaimanapun jasamu sangat banyak …
Selamat datang dunia digital ….yg memiliki sisi positif juga dari segi distribusi musik sehingga musik aneh2pun bisa diakses secara luas … Tak ada lagi kesulitan untuk mengetahui musik EGG, HATFIELD and THE NORTH, KHAN etc itu seperti apa … Karena mudah didapat.

Salam prog!

“Romantic Warriors” – A Progressive Music Saga

August 15, 2010

Wah DVD ini edan! Kaya’nya kita musti set waktu buat ProgRing #7 khusus membahas DVD keren ini! Gak ada DVD prog documentary sehebat yang ini!

Various Artists (Concept albums & Themed compilations) Romantic Warriors: A Progressive Music Saga album cover

Romantic Warriors: A Progressive Music Saga
Review by Gatot
Special Collaborator Honorary Collaborator

5 stars What do you expect more from a progressive music documentary?
Whenever I watched the live DVD of prog bands like Transatlantic, Genesis, ELP, King Crimson, Marillion, The Flower Kings, etc. I always interested with what typically called as ‘bonus’ material or in some cases ‘disc 2′ that comprises ‘the making of’ or ‘the stories behind the scenes. To me, that is more interesting to watch than the concert itself. Why? By watching it then I know what is the concept behind the making of the DVD. One of the DVDs that I enjoyed very much on the bonus material was one of the Steve Hackett’s ones (I completely forget which title). Sometime the bonus material could improve my appreciation towards the concert or the ‘main menu’ DVD for example the ‘Genesis When In Rome’. The concert did not impress me musically but when I looked at the concept I was amazed then with the DVD despite moderate musical quality due to degrading voice of Phil Collins.

Amazing Progressive Music Documentary

This prog documentary impressed me the first time I got the package. First, I like the artwork that is really wonderful, depicting the progressive nuance and I felt like this is dedicated to me, I felt like I live in the best environment that fits my taste, really! Well, you might say it’s simple because it’s just a digipak packaging but the meaning of the artwork tells the whole story of progressive music. It’s like saying ‘Welcome to progressive world mannn?!!!’. It serves like a welcoming speech for the potential watchers. Second, I love the contents of the DVD which really fits with the excellent sub-title: ‘A Progressive Music Saga’. Well, of course the main title reminds me to the legendary album by Return to Forever, one of my idols in prog music. Typically, I learned the typically stuff specific to one band only because the DVD was released by that band. But in here I got the whole picture of progressive world.

There are five chapters in the DVD: RoSfest & Prog World Map, Orion Sound Studio, Gentle Giant, ProgDay, NEARfest. Each chapter serves its purpose nicely. Wha surprised me really is the sound quality. Before I played the DVD I thought that the sound would be like a bootleg record. It’s not. You will hear most of the footages with excellent sound production.

It’s by coincidence that prior to watching this DVD I watched, with my proghead friends, the Rush ‘Beyond the Lighted Stage’ which is also a documentary of the band. But this RW DVD tells the story about the music that we all love: progressive. Since the opening part of the DVD I already impressed with the narration as well as short speeches by prog musicians starting with DFA about how they made prog music, Phideaux, Cheer- Accident, Roine Stolt. The good thing about having the speeches were the live footage like the concert by Karmakanic demonstrating Roine’s guitar solo as well as Jonas Reingold bass-playing. The speech by Mike Potter is also very nice and encouraging as he tells a bit of history about progressive rock history with bands like King Crimson, Yes, Genesis, etc. The other thing interesting is the cast of rooms full with progrock posters. This is something that I really envy because I do NOT have any one of those posters posted beautifully on the wall.

I have seen references of prog music usually on a printed material like books and this is my first time watching a DVD about the music that I really love. One thing very innovative about this DVD is the appearance of progressive world map with its history starting from 1966 with musicians like Jeff Beck, Procol Harum and Moody Blues. None of these musician / bands I have never considered it as prog music but they had strong influence to the development of prog music. The idea of putting the progressive rock history in the forms of map with narration (starting at minute 9:55) is really innovative and brilliant. I cannot imagine how much the effort that has been spent by the movie maker as typically the prog history dealt only with time, not much with ‘places’ in the world map. The narration while the map is indicated by a blinking light is very good and it’s encouraging ? especially for those who were there in late 60s and late seventies.

The story also tells about how prog was dwindled by punk music. But the story goes on with Scandinavian bands as well as US progressive metal. It then continues wth a footage of Prog Day. What is interesting is the interview with prog fans that are typically old men who tried to influence their sons with prog music.

One band that I have never heard before called themselves as Cabezas de Cera. Oh man .. this band is truly amazing! Their music is truly ‘out of the box’ with wonderful drummer and guitar (sitar?) player plus one in soprano sax. I relay want to have their CD. It must be an amazing record! Another band Deluge Grander is another unique band in symphonic prog scene. They made an excellent footage in this DVD. There is also nice footgae on a prog studio which accommodate prog band to play prog, like Oblivion Sun. The studio opens twenty-four hours a day, seven days a week, 365 days in a year. It’s a nice place to prog! The music of Cheer Accident is also nice, played live as a footage right here as well, plus interview with the band.

The DFA footage is also impressive especially with its song from the 4th album which I also purchased when the band played in Jakarta, Indonesia. The radio broadcaster makes her talks about prog followed then with a footage interview with Roine Stolt, Phideaux (who impressed me that he actually listened to King Crimson ‘Red’ as well). For theose who have the Gentle Giant on the Box DVD, it may not surprise you because theis one is taken from that DVD. But it’s OK to make the full story complete. For those who have not seen the DVD, this is an excellent one especially coupled with Gary Green interview. Funny Way .. oh man .. what a great tune! Yes, you are right Mr Gary Green .. “Prog is timeless!”.

The most interesting part of the DVD is the later half as there are many great footages from Prog Day and NEARFest. The Prog Day is an excellent prog vibes while the crowd enjoy the music at an open air, sit and relax while the prog bands play beautiful music. There is also footage from Japan prog record, Poseidon, who has made hundred titles of prog music. The performance its artist named as Qui is really good. The NEARFest footage is also another great entertainment to me as many bands like Deluge Grander, DFA, Cabezas de Cera make their live footages here.

Conclusion

If you expect there is something legendary presented here, like ELP, Yes, King Crimson, Yes, you would regret. This DVD focuses more on prog music nowadays and its future developments. I am amazed with the variety of styles they bands presented here make and most of them (like Cabezas from Mexico) have gone beyond traditional prog boundary. They have pushed the envelope further. But you can see the influences, especially from Gentle Giant, are right here at these bands. And also, of course with bands like Van der Graaf or King Crimson.

I really appreciate the producer who have made this wonderful progressive DVD reference that is very impressive and make the watchers feel confident that prog rock is alive and it’s growing, at least musically it’s much innovative. Personally, I have never heard bands like Cheer-Accident, Deluge Grander, Cabezas, Qui. But all of them are great bands and I believe they are the future of progressive music. Kudos for Adele Schmidt and Jose Zegarra Holder. This is a great progressive music DVD! It’s a more than 4.5 stars rating! For those of you who claim yourselves as proghead, you must have this! Keep on proggin’ …!

Peace on earth and mercy mild – GW

DVD/Video, released in 2010

Songs / Tracks Listing

1. Romantic Warriors: A documentary film by Adele Schmidt and Jose Zegarra Holder

95 minutes

Lyrics

Search VARIOUS ARTISTS (CONCEPT ALBUMS & THEMED COMPILATIONS) Romantic Warriors: A Progressive Music Saga lyrics

Music tabs (tablatures)

Search VARIOUS ARTISTS (CONCEPT ALBUMS & THEMED COMPILATIONS) Romantic Warriors: A Progressive Music Saga tabs

Line-up / Musicians

Featuring:

- Cabezas De Cera
– Cheer-Accident
– Deluge Grander
– D.F.A.
– Gary Green of Gentle Giant
– Karmakanic
– La Maschera Di Cera
– Oblivion Sun
– Paul Sears of The Muffins
– Phideaux
– Qui
– Rob Martino
– Roine Stolt
– Gentle Giant

Releases information

DVD: Zeitgeist Media
Available here: http://www.progdocs.com/ProgDocs/ProgDocs.html
All/NTSC
Picture 16:9, Sound 2.0 Stereo
Language: English

“Celebration of Birth” by Montecristo

August 13, 2010

Two things that impressed me right away when I got the limited edition of the debut album of the newly born Indonesian prog rock band, MonteCristo. First, the CD package (handmade one!) was presented professionally in a digipack booklet style with gold color nuances, hand painted line-up profiles complete with handwritten lyrics. Second, and this is the most important one, is the music. Maannn … I have never imagined that these folks have beautifully crafted musical compositions that are “really me!” Yeah .. I could feel it the first time I spun the CD, as I felt like the entire album was totally dedicated to me, personally. Hey, music is subjective, isn’t it? How can I compare my taste with others? Yes, there might be similarities but there must be major differences when it comes to musical subtleties. Some segments, typically the transition pieces and/or musical background, be it piano fills , short guitar solo and riffs, or orchestration have killed me gently. I am not exaggerating it because of I have known most members of the band for years already. I am not here to defend my friends. I am just a prog reviewer who wants to share my views about prog music. That’s it. I dare to challenge you to have the CD and enjoy it yourself. I am pretty damn sure you would like it. If you are just a normal music buffs, you would definitely enjoy the ballads and might not like the interludes as it might sound too complex to your ears. But for progheads, I can assure you would, at least, appreciate the album’s compositions as all of them are excellent by any standard.

As music is subjective I have successfully refrained myself for getting involved with the band during the making of ‘Celebration of Birth’ and in fact until I am writing this review. Why? I don’t want to get influenced by their opinions and I want to clear my mind from their opinions. Yes, here I am .. This is Gatot Widayanto (to Ground Control .. Oops! It sounds like “Space Oddity”!) tells his story about the journey of musical enjoyment he experienced having listened to the CD in its entirety for fifteen (15) times already by now! Surprisingly I have never got bored with the music. It’s probably I was born with the heart of prog. It’s similar experience when I got the ‘Script for a Jester’s Tear’ the first time in 1983.

It was midnight … hmm it sounds familiar to my ears !

Whenever I listened to prog album for the first time and I got hooked with it the first 1 minute of the music, I would get myself acquainted with it and then remember the music pieces or lyrics, it will get through my mind for a long time, eternally. The opening part of ‘Ancestral Land’ starts with something orchestral in nature, through the wonderful keyboard work, followed nicely with musical break that brings the lyrical verse ‘It was midnight ….’ followed with soft piano touch. It clicked me rightaway with Marillion’s Script for A Jester’s Tear ‘So here I am once more …’. Nope, I am not saying that Montecristo plagiarizing Marillion, not at all. The music is different and the melody is totally different. It’s just my mind that reacted wildly and brought me to Marillion’s atmosphere. In fact, MonteCristo music is different from Marillion. It’s clear that the opening track ‘Ancestral Land’ sets the overall tone of the album; a blend of neo-progressive rock with string arrangements and orchestration combined with some progmet riffs resulted from guitar work. Montecristo pushes the envelope further with its combination of nice melody through the voice of Eric, stunning orchestration, touchy piano fills and soft guitar riffs that accentuate the music. The tune moves slowly like a ballad and it then changes, with beautiful transition piece through piano fills, its style at approx. minute 3:30 which brings me to another nuance. It’s an excellent opening track!

The second track ‘About Us’ moves faster and much more dynamic than the opening one. All instruments: guitar, keyboards, bass and drums demonstrate its part excellently. In fact, the bass guitar work by Posan sounds really nice here at this track. What I also notice is the piano fills that work nicely throughout the song while the voice is still appearing, not just during transition pieces. The most interesting part of this track is the interlude piece – wow! It’s really nice and I do enjoy it very much. Unfortunately it does not stay long – especially the guitar solo it actually can be extended because it’s really nice.

The third track ‘A Romance of Serendipity’starts wonderfully with a string chamber work that accentuates the piano fills. The vocal enters with tom drum work in a catchy melody. Eric’s voice works really clear especially when it’s combined with string and piano fills by Fadhil. The chorus line that follows is also nice. Again, I do enjoy the interlude part where the piano starts it excellently. There are guitar riffs and short solo by Rustam and Angga that bring the progmet flavor. The following track ‘Garden of Hope’ is by nature a ballad that would favor the listeners. It’s actually not my taste because it’s quite straightforward to my ears. But I enjoy the stunning guitar solo that reminds me to Mike Holmes of IQ fame.

The fifth track ‘Celebration of Birth’ is an excellent rocker. It starts beautifully with simple riffs followed with transparent voice of Eric with his first lyrical verse ‘Welcome my little baby …’ which sounds peacefully to my ears. I love how Eric changes his tone of voice in ‘..see the sky’ lyrical piece. The song runs in relatively fast tempo with more guitar solo. There are nice breaks with great acoustic guitar fills. The interlude is filled with stunning guitar solo. This one is probably not a clear cut prog tune as it’s quite straight forward in structure and style. Never mind, it’s to me a great track. I love it as I love IQ’s “The Wake” (quite straight forward too).

‘In Touch With You” is truly a catchy ballad with an ambient intro followed with soft piano touch enriched with violin work. The vocal enters accompanied with piano touch that serves as rhythm as well as innovative fills. String section of violin work accentuates the song beautifully. Man … I don’t care what kind of music you like, but for sure you would definitely love this tune. It’s really beautiful in two dimensions: melody-wise and arrangement-wise. The interlude part is led by stunning guitar solo in “Sugar Mice” style. The piano fills enter the scene gently in a smart way. But that’s not the end man .. you would find a very wonderful’n’catchy keyboard solo by Fadhil. Even though the interlude is quite long enough – longer than “Sugar Mice” or “Chelsea Monday” but I really don’t mind if the band is willing to extend another five minutes duration! It’s pretty nice folks! Unfortunately the song ends in fade-out fashion which I don’t like .. but it’s OK, I have been compensated brilliantly with beautifully with catchy interlude.

‘Crash’ is another excellent rocker and again .. I love it. How come I always talk about ‘love it’ or ‘like it’ all the time? Because these folks from Montecristo have made me mad man! I texted them that I am totally nggeblak (my mind is temporarily paralyzed) listening to their music including this track. There is musical piece that demonstrates ELP-influenced keyboard work. The melody is catchy, the arrangement is excellent. Well, I like all tracks, really. And this one is close to the kind of Dream Theater music, a progressive metal sub-genre. I think ‘Crash’ is suitable to open the live concert for the band.

‘Forbidden Song’ brings us back to the neo-prog nuance through its mellow style and catchy melody through the voice of Eric accentuated by nice violin work. The interlude demonstrates stunning guitar solo that moves the music in faster tempo until Eric voice returns to the song. There are guitar riffs as well and I don’t blame you if you may consider this as progmet influenced composition.

The album concludes with another rocker ‘Clean’ with relatively fast tempo and energetic style. The short interlude with string arrangement is quite interesting and enjoyable. The structure is quite straightforward.

Conclusion

I have always made a judgment using five components of composition: melody, harmony, complexity, change of style and structural integrity. On melody MC has proven themselves this is their competence in crafting it nicely – almost all of the tracks have catchy melodies. The harmony is really excellent because this is the strength point of MC music: the arrangement is excellent so that all instruments demonstrate good contribution to the music. As far as my personal taste, I want to hear some more guitar solo like Mike Holmes has done it wonderfully with IQ music. I am sure Rustam and Angga can do the job on  this. Special attention is on the piano work by Fadhil because the piano fills flow through brilliantly as the music flows from on e segment to another even during the vocal line. Wonderful! There is relatively moderate complexity offered by MC but it is still presented not in a ‘boring’ way. Throughout the album I have seen many changes of style that perpetuates an excellent picture of a progressive music. On a final component, i.e. structural integrity, I can assure that the album has a solid structural integrity in every single song as well as the album in its entirety. To me the album is cohesive so that I always enjoy it in its entirety. This is an excellent ‘plus’ or 9/10 rating to my personal taste.

Get the album! It’s a highly recommended one. Keep on proggin’ …!

Released in 2010

Track listing:

Celebration Of Birth
1. Ancestral Land 5:20
2. About Us 5:03
3. A Romance of Serendipity 5:12
4. Garden of Hope 5:14
5. Celebration of Birth 5:15
6. In Touch With You 7:54
7. Crash 4:37
8. Forbidden Song 5:05
9. Clean 5:27

Band members:

Eric Martoyo / lead vocal

Fadhil Indra / piano, keyboards, vocal

Rustam Effendy / guitars

Alvin Anggakusuma / guitars, backing vocals

Haposan Pangaribuan / bass guitar

Keda Panjaitan / drums


“The Headless Songstress” – Tika & The Dissidents

August 12, 2010

Hari ini kerja di rumah, bikin proposal, sambil pasang CD kenceng2…malah produktip lho jal! Asik juga hidup kek gini, gak terasa kerja, gak terasa lapar karena puasa. Suasana hati riang gembira soalnya bisa kerja yang saya suka (tiada kerjaan yang lebih nikmat selain jadi konsultan jal! Believe me ..! It’s a so wonderful job! It’s not a job really …!!! It’s like ‘doing what I love to do” …) dengan pakaian yang saya suka (sarungan gondhal-gandhul), duduk yang saya suka (jighank)… Plus … Bisa shalat berjamaah di masjid pada saat adzan berkumandang. Opo ora enak ndonya akherat to Jal?!

Kemasane TOP, musike MARKOTOP!

Lha ini mau nulis kok malah intro nya panjang? Biasa to? Wong prog kan kalau mau ngomong introduction nya lebih lama dari durasi lagu to? Yo ben! Prog kok …!!!

Lha iki lho kok ada band (vokalis) TIKA and The Dissidents album kedua …kok kuweren musiknya ya? Uwediyan!!! Tahu gak? Gw udah beli CD ini (Rp. 38 ribu ajah) di Aksara Bookstore kira2 empat bulan lalu! Mau buka males banget, soalnya banyak kiriman CD nih … Eh hari ini gw buka “mak sret” kemasannya yang bagus (dibungkus kain kothak-kothak kayak tas) trus ada notebook nya yang indah … Wis pokoke kemasannya menawan!

Musiknya? Jangan tanya? Keren pol jal! Pokoke gw gak mau review, mendingan temen2 semua beli ajah! Dijamin ndak nyesel blas! Apalagi yang ada ‘feeling’ tertentu sama musik jazz, meskipun musik Tika ini ndak sepenuhnya jazz. Keren dah pokoknya. Ini udah pasti PROGRESSIVE to the bone! AKu digawe nggeblak menikmati alunan komposisinya! Semua track mulai dari acapella menohok di pembukaan album sampe ini CD hampir abis kok gw suka semua yah? Top dah! Buruan beli aja! Ntar mau gw masukin ke progarchives aja nih band. Keren.

Sekitar dua tahun lewat gw pernah nonton TIKA di Progressive Nite. Memang keren. Yang main bass betot si Susan nya In Memoriam. Keren dah.

Bravo Tika!

Siapa bilang wong Indonesia gak bisa ngeprog? Nggelendhem tapi sekali ngeprog bikin geger!!!!

Salam,

G

Yang Baru Tiba di Meja Redaksi – Relocator

August 12, 2010

JRENG!

Hari ini Redaksi “Music for Life” menerima kiriman CD dari Germany dari kelompok yang konon musiknya kayak Guardian Knot, Planet X bernama RELOCATOR. Ada pemain kibor tamu yang bermain penuh satu album di album ini, yaitu Derek Sherinian (ex Dream Theater). Ini lagu diputer CDnya. Mantabz. Review menyusul ya…

(Wah makin banyak PR mereview nih ….tapi ndak pa pa ..suweneng kok!)

Segel baru dibuka - Relocator

Studio Album, released in 2010

Songs / Tracks Listing

1. Red Vibes (6:15)
2. Biosphere (8:02)
3. Relocator (5:26)
4. Proxima (6:18)
5. Aavishkar (10:32)
6. 13 Reasons (6:33)
7. Urban Blue (6:35)
8. The Alchemist (11:32)

Total time 61:13

Line-up / Musicians

- Stefan Artwin / guitars, programming
– Michael Pruchnicki / bass, bass
– Frank Tinge / drums, percussion
– Bartek Strycharski / electric violin
– Derek Sherinian / keyboards

Thanks to windhawk for the addition

Menungso iki Jan Prog Tenan!

August 10, 2010

JRENG!

Pagi2 dapat PM (Private Message) dari salah satu pembaca http://www.progarchives.com yang tadinya gak tahu musik prog, begitu tahu terkaget-kaget….betapa indahnya musik prog dan meningkatkan kualitas hidup … Silakan baca sendiri ya .. Kiponproggin’ ..!!!

Ini sekaligus menyemangati Pak Alfie yang sedih punya hobi kok ndak ada Penerbit Indonesi aberjiwa prog .. Ini Pak .. masih ada orang lain yang BAHAGIA KARENA PROG …

—-

Sent by : redshark1
Sent : August 09 2010 at 08:41

Dear Gatot,

I wish to write this message to say thankyou very much for your contribution to the wonderful Prog Archives site.
Many other people at Prog Archives deserve my thanks too.
You clearly have a great capacity for enjoying music and sharing this enjoyment with others and I have benefitted hugely from your intelligent reviews in which your enthusiasm is abundant and infectious. (It also helps that our tastes are compatible.) Thanks for doing all this.

I have found great pleasure in the music I have sampled on the site and subsequently purchased, so much so that I would say that it is a significant enhancement to my enjoyment of life.
I came to Prog Archives after taking “My Computer” by Radiohead on holiday and found it excellent but too melancholy for my tastes. I was then recommended to obtain “In the Court of the Crimson King” and subsequently looked into the modern prog and enjoyed “Deadwing” and “In Absentia” by Porcupine Tree and was blown away by “Deloused” by The Mars Volta and their subsequent even more experimental albums.
I was amazed that I was unaware of this wonderful music and have now seen these bands live too which as also a fabulous experience.

I am currently enjoying hugely The Dear Hunter and purchased all three CDs for my birthday. There is also a monumental amount of excellent free samples on the Prog Archives site to be enjoyed as time allows.
Because of my enjoyment I wished to say thanks and I somehow know that you will appreciate it.

Steve.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 144 other followers