Archive for April, 2010

Maaf Kok Ujug-Ujug “Dream On”!

April 29, 2010

JRENG!

Whoooaaaa…. mohon maaf selingkuh dulu dari progrock ke straight rockclassic rock. Tadi pulang ngonthel sepedah kok ujug-ujug sambil mancal pedal kok saya sepanjang jalan senandung lagunya Aerosmith bertajuk “Dream On”. Gak tahu karena apa lha wong saya dari dulu ndak pernah menganggap Aerosmith sebagai band idola atau Steven Tyler sebagai vokalis ideal. Biasa ajalah sama grup ini. Tapi jamannya kaset bajakan rekaman Nirwana, saya pernah memiliki kaset dari album ini. Kontan yang langsung saya suka ya lagu ini.

Yang menarik dari lagu ini adalah intro gitarnya yang bernuansa falseto, dipetik dengan menawan, diikuti desah suara Steven Tyler. Keren banget bagian akhir dari sentilan gitar sebelum vokal masuk. Masuk vokalnya pun ciamik pulak!

Every time I look in the mirror
All these lines on my face getting clearer
The past is gone
It goes by, like dusk to dawn
Isn’t that the way
Everybody’s got their dues in life to pay

Bagian kuplet pertama aja udah huenak apalgi bagian Chorusnya yang nendhank pol:

Sing with me, sing for the year
Sing for the laughter, sing for the tears
Sing with me, if it’s just for today
Maybe tomorrow, the good lord will take you away

Yeah, sing with me, sing for the year
sing for the laughter, sing for the tear
sing with me, if it’s just for today
Maybe tomorrow, the good Lord will take you away

Aaaaah …jadi teringat jamannya menikmati lagu ini sambil baca majalah AKTUIL terbitan terakhir, kemudian ambil gitar sambil nyobain petikan gitarnya.

Memang pas bagian tereak DREAM ON berulangkali terasa nikmat di kuping dan ngerock banget kesannya. Wah edan… kangen banget sama lagu ini ….

Salam,

G

Lucifer’s Friend “Mind Exploding”

April 25, 2010

Mari berjadoel ria lagi …!!!

Moengkin kelompok ini soedah tak asing lagi bagi kita. Moengkin djoega ini salah satoe alboem terbaiknja. Bener gak sih?

JRENG!

Salam,

G

Lucifer's Friend Mind Exploding album cover

Studio Album, released in 1976

Songs / Tracks Listing

1. Moonshine Rider
2. Blind Boy
3. Broken Toys
4. Fugitive
5. Natural Born Mover
6. Free Hooker
7. Yesterday’s Ideals

Lyrics

Search LUCIFER’S FRIEND Mind Exploding lyrics

Music tabs (tablatures)

Search LUCIFER’S FRIEND Mind Exploding tabs

Line-up / Musicians

- John Lawton / vocals
– Peter Hecht / keyboards
– Dieter Horns / bass, backing vocals
– Peter Hesslein / guitar, backing vocals
– Curt Cress / drums
– Herbert Bornhold / percussion

Releases information

1976 German Vertigo or US Janus

Ini review saya di progarchives:

4 stars It’s a pity that no one has ever reviewed this powerful album. First of all I never realized that this band would be under prog music basket. What is prog, anyway? History-wise it might be OK to label this album under what so called prog rock music. Why? This album was actually the band’s answer to music trends that happen sometime mid seventies where mainstream rock bands such as Deep Purple, Led Zeppelin were dominating the charts. Backed by an English speaking vocalist John Lawton and other Germany’s great musicians (especially the bass guitar player) made up this excellent album.

Well, actually I used to listen to this album (best of other albums of this band, I think) in classic rock mind. But I think, it’s not a typical classic rock album for this. I can sense it from the music compositions that vary dynamically. “Moonshine Rider” is an energetic rock opened with nice piece combined with piano. The bass playing so dynamic and sets the tune of the track. Lawton voice is really top class. He’s a true rocker. This track rocks!

“Blind Boy” to me is a typical mainstream classic rock music with a bit of rock’n’roll. But .. don’t get me wrong because when it enters the interlude, there is a prog bit here. Something that not every classic rock band has ever created. “Broken Toys” is nice, especially in its melody. Excellent acoustic guitar. The chorus reminds me on my childhood.

“Fugitive” is one of my favorites in this album. Opened with a stormy and rain sound followed by dynamic bass guitar playing and then vocals part. This track has caused my adrenalin to explode! I mean it. Listen to how the bass guitar is played throughout the entire track; great keyboard playing, and observe how Lawton sings . uuuuhhh . very nice! Galileo! I cannot afford not to repeat this track mannn .. It rocks the world! The track ends nicely with solo keyboard.

“Natural Born Mover” is another high energy and nice track. Again, bass playing is great throughout the track. And also the guitar that creates nice sound distortion. Solo guitar at the interlude part is great, backed by nice piano and keyboard sound. This track is bit complicated but very nice.

The last two tracks “Free Hooker” and “Yesterday’s Ideal” are also excellent. Again, look at how dynamic the bass guitar part is! These two tracks, probably, that justify this album categorized under prog rock scheme. What is prog, anyway? But these two tracks are top class! “Yesterday’s Ideals” has a very nice narration voice at intro part.

Overall, for those of you who like a high energy, upbeat prog music, this probably fits you. Caution only for those who love mellow neo prog that might not like this album. For me personally (I love neo and symp prog) this album is top class! What do you think? – Gatot Widayanto, Indonesia.

Send comments to Gatot (BETA) | Report this review (#28933) | Review Permalink
Posted Thursday, June 03, 2004

TRACE “The White Ladies” – Berkah Mrogring

April 3, 2010

JRUENG!

Trace The White Ladies album coverInilah buah positip dari perhelatan ProgRing ke 5 yang baru aja digelar, namun memorinya masih menggaung sampe detik ini dan rasanya sulit buat menghapus memori indah ini … Emang cuman Chrisye (alm) dan Yockie aja yang bisa membangun memori ala Badai Pasti Berlalu? ProgRing pun bisalah! Rasanya saya ndak rugi lho, setelah minggu ini terserang demam lantaran ujan2 nekad ngonthel sepedah tanpa jas ujan, nekad mrogring juga. Buktinya, saya mendapatkan harta karun yang selama ini entah kemana kaset side B dari TRACE ini … Lagian saya lupa, side B dari band apa yah? Rasanya Pink Floyd lah …tapi lupa album apa. Udah gitu gak kumplit lagi karena di side B pun udah kesunat dua lagu dari band Side A. Nasib ….

Namun…inilah berkah dari konsistensi mengikuti progring, tanpa dinyana, ujug-ujug mak gedebug lha kok mas Yuddi (yang sumprit setengah hidup, baru malam itu saya ketemu beliau ini!) mengeluarkan dari tasnya CD dari album ini. Whoooaaaaa…..!!! Dengan senang hati “tak tampani” dengan hati terbuka bungah sumringah …. Alhamdulillah, namanya juga rizqi masak ditolak sih?! Mas Yuddi pancen uapik tenan orangnya! Bravo mas Yuddi! Bravo prog! Lho?

Pokoke jan ora rugi blas mrogring! Sepulang dari progring sambil ngonthel sepedah saya membayangkan di rumah menikmati “Confrontation” yang dah luaaaamaaa biyanget ndak pernah saya dengar lagi. Aduh biyung, ndak kebayang betapa atiku dag-dig-dug rasane arep “mencolot” aja itu hati. Sambil ngonthel tak nyanyiin itu lagu dengan penggalan lirik yang ngawur, sing penting muni (bunyi – red.).

Setelah ngisis sebentar begitu sampai rumah, maklum ngonthel 15 KM jal!, saya setel lah CD nuansamatik kemlitik tanpa rheumatik ini … Whuadouw biyuuuuung Gusti Alloh Nyuwun Ngapunten…!!! Baru menikmati tiga not sentilan piano Rick van Der Linden di Prelude aja saya udah ngguweblak nggulung-koming ping kopang kaping nganti lambeku nyonyor ketatap pinggiran mejo … Subhanallah! Musik kok melodine nunjek yo??? Uwediyaaann!!! Merindhink disco tenan aku …. Menikmati album ini ndak bisa sepotong, kudu paripurna satu album penuh alias boso Jowone “in its entirety”!!! Malam itu kututup mataku dengan alunan indah musik TRACE ini …. Ulu atiku bonyok udah kena tunjekan dahzyat melodi klasikal dari album TRACE nan nuansamatik ini…. Return to the jadul days tenan …!!!

Matur nuwun mas Yuddi ….Aku ora rugi blas mrogring meski awakku rasane yo jik greges-greges ngono mas …

Selama tiga hari tak puter terus album ini dan akhirnya kutulis sebuah review di ProgArchives.

Studio Album, released in 1976

Songs / Tracks Listing

1. Legend Part 1
2. Interlude 1
3. Confrontation
4. Interlude II
5. Dance of the White Ladies
6. Doubts
7. Trace I
8. Witche’s Dance
9. Surrender
10. Interlude III
11. Parthétique
12. Legend Part 2
13. Interlude IV
14. The Rescue
15. Trace II
16. Back Home
17. Meditation
18. Flash Back
19. Conclusion

Lyrics

Search TRACE The White Ladies lyrics

Music tabs (tablatures)

Search TRACE The White Ladies tabs

Line-up / Musicians

- Rick Van Der Linden / keyboards
– Cor Dekker / bass
– Peter de Leeuwe / drums
– Dick Remelink / saxes, flute
– Hans Jacobse / additional keyboards
– Hetty Smit / vocals
– Harry Schafer / narrato

Releases information

LP RCA 21815 (1976)
LP Vertigo 6360855 (1976)
CD Musea FGBG 4189.AR (2001)

Opo jarene GW nang ProgArchives?

Review by Gatot
Special Collaborator Honorary Collaborator

4 stars Hi hello …! I have been so long not writing any review and this time I have a strong reason to write regardless my tight schedule. Well yeah….it’s about the music that colored my world when I was a teenager and I was so eager with prog and rock music at that time. It was triggered by a an event we called it as ProgRing (progressive gathering) which already the fifth recently conducted in Jakarta. A friend of mine (a proghead, of course) by the name of Yuddi brought me a CD of this legendary album by TRACE. Why do I call it legendary? It was part of the prog music that I listened to in the seventies where all of my collection was in the form of cassette. Unfortunately my cassette was not in quite good quality so that I could only grab 70% (approximately) of the whole album content. But one thing for sure, there was one song that was very popular at that time in my country: “Confrontation” …. oh man what a fabulous and wonderfully crafted song this one is! I have been searching so long to find the CD and only recently I found my friend Yuddi brought it to me. Once I reached home I played the CD repeatedly and until now I am still playing it as I really want to fulfill what has been missing so far with one of my favorite vintage prog rock album. Thanks a lot Bro Yuddi for giving me a chance to return back to the glory days of prog rock in the seventies, the time when I rode my bicycle wherever I go. And now I still ride a bicycle ? that means I have no progress in equipping myself with better, state-of-the-art vehicle as a transportation means.
Excellent Concept

By that time I was quite familiar with the Dutch’s EKSEPTION fame where Rick van der Linden was one of the key forces in the band. Mid seventies was the time when Rick career was at his peak. The fact that his name was put separate from the name of TRACE gave us a signal that this album was personally driven by Rick van Der Linden who is a maestro in keyboard playing. The story was actually adopted from the Dutch’ medieval age story about ghosts called “The White Ladies” which were described as driving whomever being kept by the ladies someone will dance forever throughout walks of life, forgetting about the world. It’s quite a fascinating story.

I always consider this album comprises two long songs, actually, that were put on two sides of the LP; in every song there are many movements like in the classical music. Rick is basically a classical music influenced musician whereby in this album he refers on Beethoven’s. I always listen to this album in its entirety because I do not want to lose the context of the concept album; it’s like watching a movie, how can you stop in the middle?

Musically, this is an excellent album as the composition is strong in five major components that I usually look for in any prog album. Melody-wise, I can bet that most of you would like this album as most movements have their beauties in the melody side. On harmony, even though the music is predominantly comprising inventive keyboard-work, the combined instrument work is excellent too. I can notice the bass playing is really excellent, played by Cor Dekker. The music flows beautifully from soft piano work at the opening track followed by a very good narration that sets the overall tone of the story. As “Confrontation” is my long-time ever favourite, I find “Doubts” (which later came into the Ekseption’s 78 album) is very interesting as well. The Hammond organ work reminds me to Procol Harum …. it’s really nice. Even though the music is not that complex, overall, but there are many tempo changes throughout the movements and sometimes there are elements of jazz inserted also, like those after “Doubts”. On the last mark, i.e. the structural integrity I find this album is excellent as well. The whole movements in the album form a cohesive whole. While listening to the album I am imagining if the plot has ever been made in the form of the drama where there are many parts with dance style.

It’s classic, it’s legendary, and ?it’s excellent!

Overall, you should not miss this album because of the music and also the history whereby this album was one of the legendary concept albums like you find with Genesis “The Lamb Lies Down on Broadway” or Yes “Tales from Topographic Ocean” or Jethro Tull “Thick As A Brick” and other prog concept albums. You must have a copy of this album if you really want to know the complete history of progressive music. Keep on proggin’ .. JRENG!

Peace on earth and mercy mild – GW

.

Kin Ping Meh 3

April 3, 2010

Kin Ping Meh Kin Ping Meh 3 album coverPosting ini sebagai kelanjutan dari pembicaraan hangat di tret sebelumnya tentang musik rock jadul. Kin Ping Meh disinggung karena kiprahnya, tepatnya beberapa lagunya pernah dibawakan oleh God Bless di beberapa pertunjukannya. Bagi saya sendiri, membeli kaset ini dulu lantaran adanya artikel di majalah AKTUIL dimana disebutkan bawa God Bless manggung membawakan lagu “Rock Is The Way” dari kelompok ini. Kontan setelah baca majalah AKTUIL tersebut saya langsung gerilya mencari kasetnya. Di seluruh toko kaset Madiun saya tidak memeperolehnya, akhirnya saya terpaksa ngelurug ke Surabaya dan dapat kaset ini di salah satu toko di Pasar Turi di tahun 70an itu.

Musik Kin Ping Meh umumnya adalah hardrock namun ada juga sentuhan prog nya yang juga menarik seperti dalam lagu “Circus” atau “Mrs Holmes”. Jaman dulu ndak begitu penting apakah prog atau tidak yang penting ini band unik aja. Salah satu keunikannya adalah kualitas suara vokalisnya yang gak begitu bagus – tapi malah bikin unik. Simak aja track pembuka “Come On In” yang menurut saya riff nya “lucu”… Tret tet tet tet THRAK jreng jreng …2x …ha ha ha ha ,…. pokoke lutju tenan lah …. Tapi nuansamatik jal!

Studio Album, released in 1973

Songs / Tracks Listing

1. Come on In (5:20)
2. Random (3:46)
3. Love is the Day (4:55)
4. Rock is the Way (4:43)
5. Circus (14:06)
6. Mrs. Holmes (7:20)

Total Time: 40:10

Lyrics

Search KIN PING MEH Kin Ping Meh 3 lyrics

Music tabs (tablatures)

Search KIN PING MEH Kin Ping Meh 3 tabs

Line-up / Musicians

- Geff Harrison / vocals
– Alan Joe Wroe / bass
– Uli Gross / electric guitars
– Gerhard Mrozeck / guitar
– Frieder Schmidt / keyboards
– Kalle Weber / drums & percussion

Releases information

LP Zebra
CD reissue-Second Battle (limited to 1000 copies)

Apa kata GW di ProgArchives?

3 stars This band was really phenomenal by the time I grew up at small city, Madiun, East Java, Indonesia. Early Kin Ping Meh pictureseventies was the best era for rock music and local bands like God Bless, Giant Step, AKA, Freedom of Rhapsodia, Trenchem as well as international bands were very common for discussion of the youngsters while sipping a cup of tea. We even made radio station to socialize the music that we really loved at that time. Kin Ping Meh was one of the main acts that we used as material for radio station. When this album was released, I only got the cassette version and the tune “Come on In” (5:20) soon became a hit for all rockers around the city. This song has a simple yet powerful riffs combined with interesting drumming by Kalle Weber. It was a similarity on his drumming with the music of Rolling Stone “Honky Tonk Woman”. Rockers at my city frequently used the riffs and drummin’ as greeter when all meet together at strategic rendezvous – warung nasi pecel – talking everything about rock music which had been in our blood then. Such a great time.

Vocal quality of Geff Harrison was actually not so good but as the music sounds simple so we all like this band. “Rock is the Way” was also hit at that time because the local band God Bless covered it wonderfully at one of its gigs in Jakarta. My all-time favorite is of course “Circus” which has a truly prog composition. “Mrs Holmes” is also an interesting composition.

Overall, this is a good album of pretty much hard rock music with some prog elements (especially in “Circus”). As this is a legendary band, I recommend you to have it. Keep on proggin’ ..!

Peace on earth and mercy mild – GW

ZOMBI di AM 900

April 2, 2010

JRENG! Bravo Jadoel!

Posting ini saya tulis sambil menyimak musik jadul mugadul di radio Jakarta Alternative Station (JAS) AM 900 di acara ZOMBI: Zona Musik Band Indonesia 60-70-80 (rarerities). Wah edan acara ini! Bener-bener juwadul musiknya. Sebagian besar saya gak tahu lagunya. Ada lagunya Ivo’s dimana main gitar solonya keren, dimainkan oleh Fadil Usman. Yang membuat saya bener2 terkesima adalah saat diudarakannya lagu progressive ndangdut dari MARAKARMA bertajuk “Resesi”. Wah gilaaaaa…..musiknya bener2 progressive tulen! Dangdut sih, tapi penuh dengan perubahan tempo yg dinamis dan penuh cengkok prog. Saya langsung kirim sms ke bang Ilham bhw musiknya bikin Gentle Giant (Shulman Brothers) kagum dan belum tentu bisa ditiru. Wah, saya bener2 salut dengan Marakarma ini.

Juga ada lagu lucu bertajuk “Badminton” yg dibawakan oleh vokalis cewek. Pokoknya seru banget nih acara. Salut ternyata musisi jadoel menciptakan musik berkualitas.

Bravo JAS!!!

Pemilik JAS, Bro Ilham, sedang mengapresiasi musik YES di acara "An Evening of YES Music Plus" 23 April 2009.

Salam,

G

Lapsing ProgRing #5

April 2, 2010

JRENG!

Atas ijin Allah SWT akhirnya ProgRing # 5 terselenggara dengan gegap gempita pada tanggal 31 Maret 2010 yang lalu di kafe CARTEL, gedung Jakarta Theater, JakPus. Kali ini yang hadir banyak muka baru meskipun muka tersebut udah gak jauh-jauh lagi kita kenal semuanya. Hanya saja mereka ini belum pernah datang ke Prog Ring karena jeda yang lama antara yang ke 4 dan ke 5. Tapi ndak masalah, sing penting akhirnya JRUENG (pake “U” karena ini musik prog. Kalo tanpa “U” itu cocoknya musik hard rock claro… ya ndak jal?). salah satunya adalah Mita Hapsari (penggila Hackett dan Howe tulen) yang nekad dengan komitmen penuh dateng dari Bandung!!! Opo tumon ?? Sementara yang di Jakarta banyak yang “send excuses” …banyak kerjaanlah, endas ngelu lah, kebelet ngising lah …wis pokoknya full dengan story… wakakakakakakak …. Mita hadir membawa buku biografi Steve Hackett yang kayaknya di Indonesia baru Mita sendiri yang punya. Aapalagi ini buku adalah SIGNED copy langsung dari Mr. Hackett!!! Opo ora nggajak tenan to jal???!!!

Prog Lintas Generasi. Berdiri ki-ka: Lody Hammil, Rully Resa, Mita Howe. Duduk (wis podo sepuh kabeh) ki-ka: Pur, GW, Yuddi. Yang gak hadir pasti gak PROG blas!!!

Pur, Lody, Rully (yang lagi BBMan)

Selain Mita, ada anak muda imut namanya Rully Resa yang masuk prog dari Pink Floyd. Critanya Rully ini dulu adalah penggemar musik moderen ala Radiohead begitulah. Suatu ketika dia baca majalah Rolling Stone tentang Pink Floyd. Musik apa sih? Itu yang ada di kepalanya. Akhirnya dia coba simak “Dark Side of The Moon” dan langsung “klik” karena “mirip” dengan Radiohead. Lha, mosok Pink Floyd nyontek Radiohead? Siapa tahu! Ha ha ha ha ha …

Yang tak kalah unik adalah hadirnya dedengkot musik rock 70an, yaitu mas Yuddi, yang tak asing lagi berkeliaran di blog super duper gemblunk ini. Mas Yuddi bilang, musik rock itu ya hanya sampai tahun 75 saja, selebihnya cuman pengulangan. Jangan kaget kalau beliau ini masih setia dengan pakem 70an:”Anything before 75!” – wis edan jan tegas tenan definisi beliau ini!!! Sekaligus sadis. Namun ditanya tentang The Flower Kings, beliau bilang “bagus”. Lha?

Seperti biasa, topik pembicaraan malam itu ya seputar musik jadul dan prog. Kami yang sepuh-sepuh (saya, mas Pur dan mas Yuddi) kagum dengan young progheads seperti Mita, Rully dan Lody yang begitu dalem pemahamannya tentang musik prog jadul. Lody itu gila Peter Hammil banget! Kalau ada Van Der Graaf Nite di Jakarta, yang nonton ya cuman Lody doang! Hua ha ha ha ha … Tapi kita yang sepuh salut banget sama young progheads ini. Mosok dalam pembicaraan mereka sempat ngebahas The Nice segala. Opo tumon?

Majalah musik kok covernya gini, opo tumon? Tapi liat isinya dong .. Kata mas Yuddi "Informatif!". Memang! Saya membaca majalah ini merindhink ...!!!

Mas Yuddi mengulas majalah Aktuil terbitan 71 yang sengaja beliau bawa buat dibahas. Whooaaa.. majalah ini jan nuansamatik kemlitik tenan! saya bacanya ndhredhegh gak percaya bisa menyentuh majalah ini lagi setelah empat-puluh (40) tahun lebih dari tahun terbitnya! Uediyaaannn!!! (mungkin ini pertama kali saya sentuh majalah ini, soalnya tahun 71 rasanya saya belum kenal Aktuil, masih baca Kuntjung…wkakakakakakakak…). Selain itu mas Yuddi mengoleh-olehi saya album kenangan yang selama ini saya missed belum dapet CDnya: Trace “The White Ladies” yang dulu saya miliki hanya sebagai kaset Side B aja. Terharu saya dengan album ini.

Mas Pur, yang selalu updated dengan new prog bands, membahas album baru Peter Gabriel yang menurut beliau bagus. Wis pokoke malam itu ngobrolnya jan gayeng tenan. Tanpa terasa waktu sudah jam 22:30 dimana saya harus pulang ngonthel sepedah. saya sendiri sudah berada di venue tepat shalat Maghrib BMW karena manusia prog tulen kudu shalat berjamaah di masjid (BUKAN di rumah) pada awal waktu. Selebihnya boleh ngeprog. Kenapa? Karena kita ini INSAN PROG bung! Jadi pikiran harus ke depan karena masa depan kita semuanya sudah pasti: akhirat, dimana kita transit dulu di Hotel Kuburfornia sampai hari kebangkitan nanti. Dan, apakah yang dihisab dulu oleh Allah SWT? Shalat! bukan musik prog! Percuma kita dengerin The Flower Kings, Spock’s Beard, The Dear Hunter, Gentle Giant etc tapi ndak shalat! Mulane to shalat dulu baru ngeprog! Jadi kalau di hari kebangkitan kita lolos karena shalat kita bagus, kita bisa bikin PROGFEST Forever di Surga dimana mengalir sungai-sungai di bawahnya …membawakan lagu PFM “River of Life”.

Lha ini gimana kok ngomongin musik lari ke akhirat? Itu yang bener !!! kalau dunia sama akhirat dipisahkan, itu namanya aliran sekuler yang sesat! Justru kita harus ingat bahwa the final destination is akhirat. Gitu bro.

JRUENG!

Salam,

G

Udah ah .. Jumatan dulu …

——

Jepreten isi Aktuil edisi tahun 71:

Sampul Belakang: Delly Rollies (alm.). Aduuuuhhhh ... vitage abiesszzz ...!!!! Gileeee....!!!!

Artikel tentang musik "underground" (beda lho sama istilahnya jaman sekarang!). AKA in Concert!!!

Ucok AKA (alm) in Action: nggulung koming sambil membawakan "Do What You Like" ... Yeah!!!

Koes Plus! Aduuuh .... Gusti Allah ... Ijinkan hamba menangis melihat foto jadul dari grup favorit!!! Wadooouwww...!!!


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 146 other followers