Archive for October, 2007

A Tribute to QUEEN “We Will Rock You!”

October 31, 2007

 Rockers all over the world,

Don’t miss this “mind-provoking” event man ….!!!!

queennitepromo.jpg

Sharing Concert Heaven & Hell, sebuah Pengalaman “Oedipus Complex”

October 29, 2007

Teman2, beberapa hari yang lalu (Sabtu, 27 Oktober 2007) sebuah grup legendaris dan salah satu pionir heavy metal,heaven-and-hell.jpg Black Sabbath, menggelar konser di Fort Canning, Singapura. Temen2 saya dari milis i-Rock! (i-rockmusik@googlegroups.com) pada berbondong-bondong ke Singapura menonton konser legendaris bertajuk “Hevan and Hell” ini. Berikut saya cut and paste sharing dari Andre Solucite (temen baik saya, anak muda yang bertanggung-jawab penuh membawa Dragon Force ke Indonesia beberapa bulan yang lalu) yang dia posting di milis i-Rock! Memang, cut and paste tanpa edit ini saya lakukan pagi hari ini “tanpa ijin” yang bersangkutan, bondo nekat. Kenapa? Saya baca postingan ini dengan mbrebes mili beneran karena rasa kagum dan haru, sekaligus kecewa kenapa gak ikutan ke Singapura. Makanya saya nekat aja posting ini. Kalo ANdre ntar ndak setuju, ya tinggal dihapus nanti. Silakan menikmati …. Ulasan yang luar biasa dan memacu adrenalin saya. Top markotop! Classic Rock rules …!!!!!

————————-

Sorry mo ikutan sharing neh,

andre-di-karockean.jpgSebenernya sejak awal, gw rada under estimate waktu mo nonton Heaven n Hell (HnH) ini, krn selain ga terlalu demen ama Black Sabath (BS), gw jg ga kenal lagu2nya yg era DIO (so far cuma kenal lagu2 era Ozzy : Iron Man, Paranoid, War Pigs), padahal sebenernya udah dr 2 bulan lalu, beli CD yg BS The DIO Years ini buat belajar, tp mau dengerin rasanya males banget (bahkan sampe 2 hari menjelang nonton pun, masih ga nafsu buat muterin). Satu2nya alasan yg membuat gw nonton hanya karena pingin liat Mbah Ronnie James DIO ama Drummer Vinnie Appice (Drummer idola gw waktu masih SMP) secara langsung dipanggung, jd bisa dibilang dalam benak gw, cuma terlintas, konser yg bakal dimainin oleh “sekumpulan orang tua” yg ga bakalan punya energy buat ngebakar audience & bahkan saking under estimatenya, gw berpikir penonton yg datang pun ga bakal nyampe seperempat kapasaitas Venue.

But wait, kayaknya semua asumsi gw mulai ‘pudar’ setelah mulai masuk pelataran Fort Canning Park, setelah melewati jalan yg berbukit2 bareng temen2 (Sanz, Om Setiawan, Opaq, Hotmie, Novita & Arry), gw melihat pemandangan yg cukup ‘mencengangkan’, dimana antrian mau masuknya berputar2 kayak ular (Busyet! Bayangan gw ttg sepinya penonton langsung buyar), yg lebih hebat lagi adalah, range penonton yg cukup luas, mulai dr Penonton Metal Belia (Usia SMP) sampe Para Fans Heavy Metal angkatan 70an (kayaknya ada substitusi kepentingan disini, jd kalo metaller belia pingin liat n belajar kayak apa seh para Legend ini main, sedang yg angkatan tuwek, pingin liat idola mereka pd saat mudanya, main).

Setelah melewati antrian yg melelahkan, kita semua langsung masuk ke venue yg sudah terisi sekitar 90% penonton (menurut info, Megadeth pd malem sebelumnya Cuma terisi seperempat Venue, jd BS ini penontonnya 3 kali lipat dr Megadeth (total kapasitas Venue adalah sekitar 5.000 orang), jd pesimisme gw ttg jumlah penonton, bener2 hilang ga berbekas.

Setelah dapat posisi yg enak di tengah (Venuenya ini bentuknya asyik, karena berupa taman yg berbukit, jadi penonton kayak berada di tribune yg memungkinkan bisa menonton dg leluasa tanpa harus terhalang pandangan dg penonton depannya), mulai liat Stagenya yg bergaya Kastil British (dg tambahan Backdrop Thema Heaven n Hell).

Pukul 20.30, BS mulai tampil dipanggung, JRENG!!! Lagu pertama aku ga ngerti judulnya & baru denger pertama kali ini,tony-iommi.jpg tp Adrenalin gw langsung naek, karena ternyata penampilan mereka Keren banget (Ronnie James DIO masih atraktif kekiri kanan panggung, Tony Iomi berdiri anteng disisi Kanan & Geezer Butler disisi Kiri, Vinny Appice menggebuk drum dg penuh energy (wah merinding liat gaya dia main drum, bener2 powerfull! Bahkan ada deretan drum disebelah kanan kirinya dia yg bisa dipukul sambil ditarik-tarik, sehingga jadi atraksi yg menarik tersendiri). Sampe beberapa lagu kemudian, gw masih ga tahu judulnya, tp gw sudah ga peduli, permainan BS emang ternyata Luar Biasa di Panggung, gw baru sadar, bhw mereka sudah jadi Legend, even sebelum gw sendiri lahir, jd wajar banget mereka bisa ‘ngebakar emosi’ penonton , selain itu, cara mereka bermain solo pun luar biasa (tercatat atraksi Vinny Appice di drum, Tony Iommi pd solo guitar bahkan DIO sendiri sempet bersolo vocal dg pamer nada2 tinggi (waduh bener2 gw kagum ama simbah satu ini, bayangin usia 65 thn masih punya vocal yg bener2 SUPERB! Gw jd inget ama Vocalist Lokal yg hamper seusia ama dia, tp waktu manggung (terakhir liat pas jd opening Uriah Heep di jkt) sdh kagak kuat nyanyi lagi, jd seharusnya ybs bisa belajar ama DIO)) dari keseluruhan personel, Cuma Geezer Butler aja yg ga main solo instrument (Cuma disetiap lagu, gaya dia mencabik bass, cukup energik).

Dari keseluruhan lagu, gw Cuma tahu “Computer God”, “Vodooo”, “Die Young”, “Heaven n Hell” & “Neon Knights”, yg menarik adalah sewaktu lagu “Heaven n Hell”, BS memainkan temponya dg Luar biasa, Cepet, lambat trus dicepetin lagi, wah bener2 Dahsyat! Belum lagi barusan Koor Audience sepanjang lagu, yg bener2 bikin merinding!

caption-heaven-hell.jpg

So Akhirnya konser berakhir dipukul 10.15, dimana akhirnya semua asumsi & pandangan minor gw thd BS, bener2 hilang ga berbekas sama sekali, ternyata walaupun ga kenal hampir 70% lagu2nya, gw tetep bisa enjoy & happy banget, karena mrk (BS) bisa bawain ritme penonton dg dahsyat!

Kesimpulan akhir gw, ternyata “Oedipus Complex” (cinta ama yg berusia lebih tua) bener2 bisa bikin Multi Orgasme, jadi Mohon Maaf sama Om Gatot, yg selama ini sering gw ejek2 karena masih seneng ama musik2 Claro kwakkk….kwakkkk, ternyata gw baru sadar, sebelum musisi2 jaman sekarang dg segala aliran & tehniknya ini eksis, mereka semua tidak akan pernah bisa seperti itu, kalo tidak ada Punggawa2 Claro seperti BS ini yg bisa memperkenalkan aliran music Metal di beberapa puluh tahun yg lalu, so dengan segala respect, gw menghormati banget jenis music ini he…he, pagi ini, gw mau ke toko CD lg, buat beli CD Livenya Heaven n Hell yg sempet gw cuekin 2 hari yg lalu.

Terakhir, setelah konser selesai, mulai ketemua ama rombongan temen2 yg lain (Rizal, David, Pungky, Andi Paradigma dll), ternyata semalem merupakan sebuah perjalanan dahsyat yg menyadarkan bahwa Musik Rock/Metal itu bisa dibawakan dengan Dahsyat oleh para Pionnernya yg sudah tergolong Super Legend.

heaven-hell-i-rock.jpg

Regards,

Andre

Harry Roesli “Titik Api” di ProgArchives

October 21, 2007

 

LATEST 10 PROGRESSIVE ROCK MUSIC REVIEWS

HARRY ROESLI Titik Api progressive rock album and reviews RIO/Avant-Prog
(Studio Album, 1976)
Avg: 5.00/5
from 1 ratings

HARRY ROESLI — Titik Api
Review by Gatot (Gatot Widayanto)
Special Collaborator Honorary Collaborator

— First review of this album —

5 stars Excellent Marriage of Gamelan and Modern Equipment. Nothing Likes it!

It’s really an honor for me that finally I was able to ADD the most prominent progressive and contemporary music legend from Indonesia, Harry Roesli, being featured here at the most comprehensive progressive music site in the world: ProgArchives. Why is it an honor? Yes, there are many talented and professional music observers and reviewers in Indonesia who are, I think, very competent to write about this legendary musician. Actually it has been quite a long time ago I planned to feature Harry Roesli here, especially during the time when I added Guruh Gipsy.

Mid seventies was a very critical period in the Indonesian music scene. Rock music dominated the scene and many rock bands played cover version of legendary bands like Deep Purple, Led Zeppelin, ELP, Genesis, Kansas etc. But in another stream, there was a movement by a group of musicians / bands who really searched for their own identity by exploring their music talents. One was Guruh Soekarno Putro (the son of Indonesian first president) with his colleagues in Gipsy who made their activities around Menteng area (Jakarta’s Beverly Hills). The other one was Harry Roesli in Bandung. Both groups explore the possibilities to marry traditional music with pentatonic notes and modern music equipment with diatonic notes. The efforts of both groups seemed quite difficult as they spent their experiments over months and even years. But the results were remarkable with Guruh Gipsy’s successful efforts to blend gamelan Bali with what at that time so called “art rock” music or symphonic prog under current terminology. While the group from Bandung led by Harry Roesli and supported by well known music magazine which helped the acceleration of rock music in Indonesia, AKTUIL, resulted Harry Roesli’s “Titik Api” in 1976.

Having heard the bootleg tape of Harry Roesli’s rock opera “Ken Arok” in 1976, I had no difficulty at all digesting “Titik Api” when I purchased the cassette at that time. I could not really believe that an Indonesian which was not famous at all in prog music (not even rock music) was able to produce this masterpiece album. Hmm .. I recently found out couple of months ago that in fact that the invention of rock ‘n’ roll music in the 50s before Elvis Presley time was made by a group of men from Indonesia who made their music in Netherland, called The Tielman Brothers. Is it true? That’s what I found from the analysis. As this is debatable, I don’t want to open the discussion on this.

Sekar Jepun is truly a very experimental music in nature as this opening track has successfully blended the sounds of keyboard, electric guitar, bass and drums with traditional instruments: gamelan and rebab. Gamelan is basically something like vibraphone but with a bell-shaped form. The sound is very unique and inspiring. While rebab is something similar with violin with different shape. The intro part of Sekar Jepun is very intriguing and at the same time is very uplifting. For those who like prog rock music added with traditional instruments, this song will definitely satisfy you. I think the most important and interesting part is the marriage of keyboard (which has become the key unique characteristic of any Harry Roesli music) with the dynamics of gamelan sounds. It’s really inspiring!

Merak is basically a song about the existence of our country, Indonesia, presented in powerful lyrics questioning the struggle of nation’s direction. The music is basically pop rock music added by jazz components. The important part of this song is the drive demonstrated by vocal line by Harry Roesli, great keyboard work and dynamic drum work. “Negri cantik dimana kau kini?” was sung in strong drive. It’s so powerful.

Jangga Wareng is another musical exploration with the use of gamelan, kendang, rebab combined with excellent drumming. Through this song, Harry Roesli explores gamelan (pentatonic based) as main melody while bass guitar, drums, keyboard, kendang serve as rhythm section. As the music unfolds, there is a feeling of being “peaceful” flows into my mind.

Kebo Giro is basically a traditional song which usually used as wedding ceremony in Javanese tradition. Again, Harry Roesli and his gang had composed it in such a way that the textures have been enriched through marrying the traditional instruments with modern music instruments.

Prolog is a powerful song with excellent opening which explores unique keyboard sound (typical Harry Roesli music, and I have never heard it by other musicians). The opening part is followed by traditional music using kendang (a kind of percussion) as main rhythm section augmented by gamelan.

Curah Hujan is basically a jazzy exploration with powerful voice of Harry Roesli and excellent acoustic guitar rhythm section backed by keyboard. The other strong points of this song are the nice melody and choirs performed by female backing vocal.

Semut is basically symphonic prog in nature as it opens with long sustain keyboard solo in ambient style followed by eerie vocal line. The use of acoustic guitar that accompanies the keyboard and vocal has enriched the texture of the song. It’s basically a simple song which has strong message and intriguing nuance delivered by the voice of Harry Roesli and keyboard.

Bunga Bunga Surga is in similar vein like “Curah Hujan” : a combination of pop, rock and jazz with good melody and strong lyrical verses. The other interesting point is the melody line that flows naturally.

Lembe Lembe is a traditional song rearranged in explorative way by Harry Roesli using a blend of equipment ranging from traditional instruments to modern ones. For most Indonesian, this is a famous traditional song but it sounds differently with this version. It’s really excellent experimentation.

Dinding Tulang is a unique rock song with some prog elements. The arrangement is actually quite complex but it’s accessible to most people. I can tell you that the music of this song is very original and it’s free of influences by other bands / artists.

Conclusion

Overall, this is a true Indonesian progressive music album with barely no influence from any other well known band. You will find nothing like Genesis, Pink Floyd, Yes, ELP or any other legendary bands. Harry Roesli has successfully built a music of his own, with its original music style. This album will satisfy those of you who appreciate original music – a music which finds its own identity, immune from other influences. It’s definitely a masterpiece of progressive music with full five stars rating. Highly recommended! Keep on proggin’ ..!

Peace on earth and mercy mild – GW

Posted Sunday, October 21, 2007, 08:39 EST
Review Permanent link | Submit a review for this album

God Bless “Semut Hitam” di ProgArchives

October 18, 2007

LATEST 10 PROGRESSIVE ROCK MUSIC REVIEWS

GOD BLESS Semut Hitam progressive rock album and reviews Prog Related
(Studio Album, 1988)
Avg: 4.00/5
from 1 ratings

GOD BLESS — Semut Hitam
Review by Gatot (Gatot Widayanto)
Special Collaborator Honorary Collaborator

— First review of this album —

4 stars This is NOT prog, but it rocks! And it’s excellent! Yeeeeaah ..!

Two years after the release of true progressive rock album “Cermin”, the band’s keyboard player (Abadi Soesman) left the band which caused them in vacuum period. But in 1988 God Bless was back with another commercially successful album “Semut Hitam” (Black Ant) which could surpass rock music industry standard with 400,000 copies sold, nation-wide. It’s been the highest achievement any band can achieve this commercial success in terms of rock music. No other rock band in Indonesia that could surpass the figure “Semut Hitam” has achieved to-date. Anyway, what the number means for prog heads like all of us? We just never care about the commercial success, don’t we? What we care most is how great the music is composed and how long it can sustain over time, i.e. we won’t get bored in the future whenever we listen to the music 10 years or even 30 years from now. Take great composition like “Gates of Delirium” by Yes for example: I listened to it the first time in 1974, I have never and won’t ever get bored even many years from now!

With this third album, God Bless music concept had changed from its previous two “proggy” albums towards more hard rock and heavy metal based. The third album’s line-up is the same with debut album because Jockie Soeryoprayogo was back right here with “Semut Hitam”. He had even successfully crafted excellent pop rock hit with a bout of symphonic touch through “Kehidupan”. This song became major hit nation-wide. In addition to this, Ian Antono co-wrote “Rumah Kita” with Indonesian’s famous music observer Theodore KS. This album also features one of the best rock songs God Bless has ever created: “Trauma” (9th track).

Kehidupan (Life) opens the album with upbeat rock music through great opening part which combines guitar riffs, dynamic drums, keyboard and bass until it reaches ambient mode to turn into quiet passage (for a while) followed with musical beats for Albar to sing. The beat is really catchy and I am so sure that anyone who listens to this beat will get along with it, really well. It’s so simple but it’s backed wonderfully with tight basslines delivered by Donny Fattah. Wow! I do enjoy the bass guitar, really. I think Donny is the “best” bass player in rock scene for Indonesian music. This song has uplifting lyrics about the struggle for achievement in life which mankind pursue to move ahead with life threatening challenges. As a corporate workshop facilitator / leader, I always use this song in my professional work to accompany experiential learning required to make my workshop alive and dynamic. The lyrics invite the listeners to be highly motivated in whatever they do and to strive for excellence. Musically, the melody is very catchy and the rhythms section has successfully combined “groove” and rock music elements. The interlude part which features short guitar solo by Ian Antono followed by catchy keyboard solo by Jockie. It’s awesome!

Rumah Kita (Our Home) is a ballad in nature and “slow rock” in style. Again, this song has a catchy melody and very smooth music flows. No wonder, this song has been accepted by people and as a result, it became a major hit at the time of release, after “Kehidupan”. The composition is actually quite simple and the lyric represents simplicity in life where people should stay in their homeland no matter how progressing outside world is. It’s an inspiring lyrics, even though the words chosen are quite straight forward.

Semut Hitam is a straight forward rocker in the vein of Van Hallen or David Lee Roth’s solo album. Ian Antono’s guitar riffs are quite dominant in the composition, combined with Teddy Sujaya’s dazzling drumwork. This song has become tha band’s regular setlist altogether with “Kehidupan” because booth of them can energize the crowd to rock. Even though I personally do not put this song as my favorite, but I think that this song has been excellently composed Donny Fattah and Jockie Soeryoprayogo.

Damai Yang Hilang (Peace That Has Gone) is a very nice ballad with powerful message delivered through its inspiring lyrics that comment about world politics. The music is mellow and it flows in a very catchy melody that makes listeners get acquainted very fast with the music; especially with the melody. Free translation on some verses include: “Every time I read, I have seen red (of blood) which serves no purpose. War has become trade commodity. There has been no such news on welfare and happiness …” (the melody which accompanies this verse is so catchy, and I love it very much!).

Orang Dalam Kaca (Man in a Mirror) explores God Bless capability in delivering acapella. Remember “Tuan Tanah” of “Cermin” album? Yeah, both songs share the same style in how the choirs are arranged. Of course they are different in melody but the acapella style connect them. One of key success factors of any God Bless music is the power of choirs from Ahmad Albar (lead) backed with Ian Antono (backing) and Donny Fattah (backing).

Ogut Suping represented how God Bless was sensitive in the progress of youngsters (teenagers) communication language which had many “slank” or “jargon” created among themselves. “Ogut Suping” is an example of jargons typically used by teens or youngsters that were typically called “prokem”. God Bless explores the languages further so that this song’s lyrics became very popular to many young men in Indonesia at that time.

Suara Kita (Our Voice) is a great track with an opening Church organ work which reminds me to the work of Rick Wakeman followed wonderfully with a blast of rock music combining bass guitar, powerful drums, guitar and keyboard. The song then moves in fast tempo with excellent melody and great vocal delivery. Well, this is another track of favorite for me personally. It’s so rocking and very uplifting. The interlude part which demonstrates guitar solo followed with vocal choirs, augmented by keyboard work.

Badut Badut Jakarta (Jakarta’s Clowns) starts off with Teddy Sujaya’s simple drumming followed with keyboard maneuver by Jockie S and continued with Ian’s guitar work. Again, it’s another track with excellent melody and combined keyboard and guitar work. God Bless has successfully blended groove into its rock composition so that anyone listening to this song would tend to like it. The combined guitar riffs and keyboard solo / fills are also excellent and you can have it throughout the whole track. This song brings forward morale and social message which touches people who serve without their hearts in any profession they do. Basically, they do it for life.

Trauma is a masterpiece hard rock / heavy metal song with great combination of guitar riffs, keyboard rhythm which accompany powerful voice of Ahmad Albar. In addition to the above, this song brings another social message about a person who mistakenly killed a man / woman, get jailed, and many regrets. The key strengths of this song are: excellent melody and choruses, great composition, fast tempo and powerful combination of guitar riffs and keyboard work. For most of Indonesian, the key verse of the overall lyrics is basically when Ahmad Albar screams: “Sepinya hidup dalam penjara ..” (How lonely life in prison is!) followed wonderfully with backing vocals by Donny and Ian which both of them scream “Tak juga hilangkan ..” (I can not get away from it…). All elements and segments were composed neatly and it’s performed flawlessly by the band. I salute God Bless for this great track that has become one of my God Bless favorite tracks! Imagine Deep Purple “Burn” (the track) and you would have, say 70%, picture of how this song sounds like. Of course the two songs are totally different.

Bla…Bla…Bla concludes the album with another excellent message on humanity issue. It deals with the struggle for power whereby people revenge one another to get the power and there is no peace being praised at all. It’s another uplifting message and .. it’s just not only the lyrics which makes this song powerful, the music is also excellent! As usual in most of God Bless compositions, this one has excellent melody and rhythm section with keyboard-based nuance. It flows naturally from one segment to another and to nice chorus until the music is finished excellently. It remarks the end of the album. I then typically re-spin the CD starting from “Suara Kita” or sometimes from “Trauma” (because it’s a GREAT track, I tell you!).

Conclusion

This third album by God Bless has shifted the band’s music direction towards hard rock music and dropped the “prog” elements from the music. Never mind, re-orientation of music style is common and many bands have done it. Even though the shift is quite significant, but God Bless can still maintain its characteristics through three dominant members: Ahmad Albar (lead vocal), Ian Antono (guitar) and Donny Fattah (bass), supported by genius keyboard work by Jockie. This album was originally issued in cassette format but lately (2006) the label has printed the CD version, remastered at Studio 301 – Sydney, Australia. It’s an excellent hard rock album. Keep on rockin’ ..!

Peace on earth and mercy mild – GW

Posted Wednesday, October 17, 2007, 22:58 EST
Review Permanent link | Submit a review for this album

God Bless “Cermin” di ProgArchives

October 15, 2007

 Bingkisan Lebaran buat God Bless!

JRENG! .. akhirnya saya tambahkan (add) God Bless dalam deretan band progresif di dunia di situs http://www.progarchives.com. Ini biografinya: (silakan KLIK langsung) GOD BLESS Biography  dan juga saya sudah review album pertama yang biasa disebut orang “Huma di Atas Bukit” yang kondang itu. Lega juga udah berhasil memasukkan grup idola saya sejak kecil ini. God Bless pancen top markotop!

—————————————–

GOD BLESS Cermin progressive rock album and reviews Prog Related
(Studio Album, 1980)
Avg: 4.00/5
from 1 ratings

GOD BLESS — Cermin
Review by Gatot (Gatot Widayanto)
Special Collaborator Honorary Collaborator

— First review of this album —

4 stars It’s truly a symphonic prog rock album!

It took almost five years to finalize and release the second album “Cermin” (Mirror) by God Bless. Just before the band was about to start writing this second album, the talented keyboard player and composer Yockie Soeryoprayogo left the band and decided to focus on his solo project and contributed to a movie sound track for what became a landmark in the history of Indonesian music: “Badai Pasti Berlalu”. Abadi Soesman joined the band in 1979 replacing Yockie’s position. Abadi Soesman contributed the development of this second album which was released in 1980. “Cermin” laid a solid foundation for God Bless in the prog rock scene. “Cermin” has critically acclaimed as an album which demonstrated major shift in God Bless music concept as compared to its self-titled debut album in 1976. Structurally, most of songs contained in this album are not straight forward and many complex arrangements and textures during transition pieces as well as music interlude. Abadi Soesman injected fresh nuance to the music of God Bless as there are many dynamic and stunning keyboard solo as well as rhythm section. The album has been influenced by big names like Kansas, Genesis, Yes, ELP, Klaatu and Gentle Giant.

Cermin (Mirror) kicks the album off with a ballad-based composition where the music starts with a nice melody followed with rich textures and more complex arrangement as as the music unfolds. From the opening part, it’s clear how inventive the piano / keyboard work played by Abadi Soesman; and it flows beautifully accompanying Ahmad Albar’s transparent voice. Guitar solo by Ian Antono is very catchy in many segments including that serve as fillers in between segments. As the music moves dynamically, Teddy Sujaya’s drum work strengthens the structure in a solid way. As this album was made after the Indonesian music scene changed significantly in 1977 when a Genesis and Refugee-influenced song “lilin-Lilin Kecil” performed by Chrisye (RIP, ex Guruh Gipsy and Badai Band) became national hit, this song shared similar nuance like the music trend at that time. “Cermin” is definitely an excellent track.

Selamat Pagi Indonesia (Good Morning Indonesia) (6:16) flows beautifully in similar vein like the opening track, with nice piano / keyboard work, mellotron-like sound by Abadi, augmented by Ian’s acoustic guitar fills. The music flows in a symphonic rock style with many breaks filled with catchy vocal and excellent acoustic guitar. The music moves dynamically in medium tempo with excellent combination of guitar and keyboard work. Yeah, I am proud that this local hero has made such an excellent composition like this song!

Musisi (Musician) (4:26) is probably the best prog rock song that God Bless has ever created and I am sure whoever has claimed himself as proghead would definitely say that this song is true masterpiece prog rock! It starts wonderfully winth an ambient nuance where Donny Fatah plays his “walking” bass with solid sound which sets the overall tone of this composition. Ian Antono’s rhythm guitar follows the bass guitar solo, continued with drum work by Tedy and keyboard punches by Abadi Soesman. WOW man!!!! This is reallllyyyyy … greeeeaaaaattt! I am not exaggerating! You must try youself. When the music unfolds in crescendo with Ahmad Albar’s powerful and transparent voice, the music begins to become more complex especially with intertwining work of guitar, bass, keyboard and drums. I think this is the song where God Bless can demonstrate the virtuosity of each member in playing their instruments. It’s awesome! The vocal line by Ahmad Albar backed by Ian Antono and Donny Fatah is also producing brilliant harmonies. This is an adrenalin exploder track, performed in fast speed with great arrangement that any prog head would adore.

Balada Sejuta Wajah (The Ballad of a Million Faces) (3:36) is a very nice ballad with catchy melody line, great vocal harmonies and wonderful orchestration. Well, you can try the interlude part where the keyboard is played like an orchestra. This song, despite the nice composition, it also has powerful lyrics. “Is there any peaceful tomorrow …?”.

Sodom & Gomorah (4:07) is an excellent rocker with complex arrangements even at the start of the song, it reminds me to the music of ELP during its opening track. There interlude part is interesting because it combines jazz rock music in fast tempo and complex textures. The middle of the interlude is so powerful and it reminds me to the music of Kansas.

Anak Adam (11:50) is another excellent song which in the opening part reminds me to Kansas but it is then followed wonderfully with the gamelan Bali in fast tempo. The gamelan part is really interesting because it merges smoothly with the keyboard song. Again, through this song Abadi demonstrates his ultra-skills in keyboard playing with more inventive punches even though there are bits of Kansas, but it sounds really excellent. As this is the longest song offered by this album, it also gives multi-part section with different styles and / or tempo. I really enjoy this song very much and it’s definitely an excellent prog rock composition!

Insan Sesat (5:53) is another ballad with simpler arrangements as compared to first two songs in this album. Abadi plays important role to accompany Ahmad Albar’s voice. It’s a nice ballard. Ingat (Remember) (6:44) is a simple structure song performed in medium tempo with meaningful message conveyed by Ahmad Albar. The music has an excellent piano / keyboard as well as guitar solos. The album concludes with an excellent “acapella” by Ahmad Albar, Donny Fatah and Ian Antono performing “Tuan Tanah” (2:06). . It reminds me to the choirs of Gentle Giant.

Conclusion

Remembering the music scene in the 80s, this album had taken one step ahead musically compared to their counterparts who did not dare to play prog music. Yes, there was Guruh Gipsy, Harry Roesli, etc. in the extreme cases while God Bless “Cermin” is much more accessible which was widely accepted by typical rocker or proghead in Indonesia. Even though this was a seminal work by the band but it did not succeed commercially. It could be concluded that by that time prog music by Indonesian band was probably not that anxious enough or they prefer Genesis, Yes, ELP instead of local band. This is a wrong perception, if this is the case, because musically this album is really excellent. I put 4.5 stars rating. Highly Recommended. Keep on proggin’ ..!

Peace on earth and mercy mild – GW

Musik dan Kehidupan

October 11, 2007

Sebuah Renungan …

Sobat saya mengatakan bahwa apapun yang ada di dunia ini ada akhirnya. Benar juga. Sebuah pernyataan sederhana namun penuh makna. Tak luput juga halnya dengan Ramadhan 1428 H ini. Kok, rasanya saya baru mulai masuk bulan suci ini beberapa hari yang lewat. Eh … lha kok ujug2 sekarang udah hari ke 29, berarti tinggal satu hari lagi berpusa. Senang? Ada juga perasaan senang, mengingat kata orang bahwa Idul Fitri adalah hari kemenangan. Sedih? Iya juga .. betapa tidak .. bulan ini adalah bulan penuh keutamaan dimana pintu surga dibuka selebar-lebarnya, pintu neraka ditutup rapet dan setan-setan pun diikat tidak bisa memberikan training sesat buat manusia berbuat maksiat ke Allah SWT.

So .. senang atau sedih? Tergantung. Bagi saya, kok lebih banyak sedihnya. Kenapa? Karena belum tentu kita akan bisa berjumpa lagi dengan bulan penuh ampunan ini tahun depan. Umur kita adalah rahasia Allah SWT. Rasanya, begitu banyak target yang telah saya tetapkan sebelum ramadhan ternyata tidak tercapai. Kalau saja ada supervisor yang menilai kinerja saya, sudah pasti rapor saya merah karena banyak KPI (key performance indicator) yang telah saya lafazkan ternyata tidak mencapai yang ditargetkan. Namun, saya bersyukur bahwa meski banyak KPI tidak tercapai ternyata banyak sekali pembelajaran yang saya peroleh selama bulan ramadhan, khususnya 1428 H ini. Dari kajian dzuhur yang saya ikuti di Podium Kantor Pusat PT Indosat selama ramadhan, banyak hal yang timba tentang kehidupan – baik dunia maupun akhirat. Ceramah2 yang dibawakan oleh ustadz semuanya bagus tiada cela yang berarti. Belum lagi pembelajaran yang saya peroleh dengan mengikuti I’tikaf di masjid Bank Indonesia pada episode 10 hari terakhir ramadhan. Sungguh menakjubkan dan sulit diekspresikan dengan kata.

Semua pembelajaran ini justru muaranya ke kesedihan juga. Kok? Ya, saya merasa sedih ternyata tingkat ilmu saya begitu cetek dibandingkan orang-orang saleh yang saya amati, baik selama kajian dzuhur maupun I’tikaf. Daya juang mereka begitu tinggi! Subhanallah. Ada yang membawa ransel besar berisi perlengkapan buat sepuluh hari FULL “berdiam” di masjid. Ya, memang inti dari I’tikaf adalah berdiam di masjid, seperti halnya wukuf di Arafah bagi yang menunaikan ibadah haji. Belum lagi qiyamullail (shalat malam hari) yang dilaksanakan setiap malam dengan 3 juz per malam. Subhanallah!!! Tak terbayangkan kalau saya mengikuti sepenuhnya semua 3 juz ini, dengkul saya ndak kuat menahan beban badan saya yang 90 Kg ini. Ini pembelajaran bagi saya bahwa tahun ini saya musti menurunkan berat badan biar tahun depan bisa ikut shalat 3 Juz. Amin.

Lha ….. lantas sampai sini Anda bakal bertanya… apa hubungannya antara ramadhan dengan Music For Life? Apakah blog ini akan dibawa ke arah agama? Atau apa kamsudnya nih? Apa ada udang dibalik batu? Terserah Anda mau bilang apa. Tadinya saya ragu juga mau taruh tulisan ini di Music For Life karena belum tentu saya bisa mempertahankan “proposisi” saya. Bagi saya, kehidupan itu memiliki ritme seperti halnya musik. Bedanya, konduktor atau komposer dari kehidupan itu adalah Allah SWT sedangkan komposer musik adalah manusia .. bisa Peter Gabriel, Steve Hackett, Fish, Mark Kelly, Sam Bimbo, Robert Fripp, Jon Anderson, Kerry Livgren, Jon Lord, Derek Shulman, Jimmy Page, Ian Antono .. atau siapa saja yang menyebut dirinya sebagai pencipta lagu atau musisi. Kalau sampai di sini Anda setuju dengan proposisi saya ini, silakan lanjut baca, otherwise gak usah baca lagi deh … pasti Anda akan protes “Mosok blog musik kok ngomongin agama! Opo tumon???”.

Kalo Anda masih nekat baca paragraf ini, berarti Anda setuju dengan saya. Terima kasih. Dus, jelas sekali mengapa saya lebih condong menikmati musik progresif ketimbang musik lempeng-lempeng aja (straight forward structure – istilah kerennya). Mengapa? Menurut saya, musik progresif ciri khasnya adalah “unpredictable” (sulit ditebak atau gak bisa dipegang buntutnya …). Kadang kita terbuai dengan nada-nada nunjek ulu ati di bagian melodi namun tiba2 musik berubah drastis di bagian interlude. Coba Anda simak Supper’s Ready nya Genesis. Kalo pertama kali dengar, apakah Anda bisa menebak bakalan kemana arahnya? Sulit. Bandingkan dengan Smoke On The Water nya Deep Purple; chorusnya ketebak. So, musik progresif itu justru lebih alami dibandingkan musik lain yang intro dan chorusnya ketebak. Siapa pula bisa menebak kehidupan? Kalo Anda sekarang sukses, apa ada jaminan besok masih sukses? Atau sebaliknya, kalo Anda sekarang mbambung, belum tentu besoknya Anda gak bisa sukses. Hanya Allah SWT yang tahu. Seperti musik prog, unpredictable!

Nah, karena di darah saya mengalir unsur musik prog, makanya timbuk keraguan dan ketakutan pada saya:

  • Akankah setelah ramadhan ini keimanan saya lebih baik?
  • Kalaupun iya, apakah bisa konsisten (istiqomah) hingga ramadhan 1429H?
  • Bisakah saya berjumpa dengan bulan penuh barokah, penuh ampunan, penuh kesucian Ramadhan 1429H?

Seperti halnya musik prog, saya tak sanggup memprediksi ini. Saya Islam (pasrah) dalam hal ini. Hanya Allah SWT yang Maha Tahu. Manusia merencanakan, Allah menentukan.

SELAMAT IDUL FITRI 1428H

Semoga ibadah ramadhan kita diterima Allah SWT

Mohon maaf atas segala kesalahan saya

Progressively Yours,

Gatot Widayanto

A Review for a Good Friend … Mas Tatan!

October 11, 2007

Beberapa saat lalu, saya menerima email bahwa mas Tatan A. Taufik sedang nge-bid tiket buat nonton konser reuni Led Zeppelin (tanpa John Bonham tentunya!) pada tanggal 26 November 2007 nanti, di London. Saat itu beliau tidak yakin bahwa akan menang dari undian sekitar 20 juta yang mendaftar, sedangkan tiket tersedia hanya 18,000 saja. Tapi ya memang nasib sedang memihak mas Tatan, sehingga beberapa hari kemudian beliau kirim email lagi bahwa ”confirmed” beliau dapet tiketnya! Luar biasa! Berarti, mas Tatan bakalan menjadi Duta Indonesia yang menonton konser ini nanti di London! SALUT! Untuk itu saya menulis review album ini di situs www.progarchives yang secara lengkap saya post ulang di sini. Maap pake boso Jowo, soalnya situsnya dibaca milyaran penduduk dunia yang mayoritas memakai Boso Jowo Ngoko …. Silakan menikmati!  Jakarta, 29 Ramadhan 1428 H. Wass, GW

————————————————— 

LED ZEPPELIN Boxed Set II progressive rock album and reviews Prog Related
(Studio Album, 1993)
Avg: 4.00/5
from 1 ratings

 LED ZEPPELIN — Boxed Set II
Review by Gatot (Gatot Widayanto)
Special Collaborator Honorary Collaborator

— First review of this album —

4 stars

A Review for a Die Hard Fan: Tatan A Taufik

I think I have reviewed quite a lot albums of Led Zeppelin – even though not all albums – and I think I should have stopped it because I don’t think that it’s proper to review this heavy metal band at the site where majority of the music are progressive in nature. Most of Led Zeppelin music are blues rock or heavy metal in nature – that’s why actually I do not feel comfortable tagging the band as progressive band, musically. But recently there has been great news in the music industry where the band will reunite for a concert in London, November 26, 2007. Not only that, my good friend whom I have known him as a true die hard fan of Led Zeppelin – Tatan A. Taufik (one of Directors of Amex Indonesia, Jakarta) – has won the ticket for the show! Sinc he bid for the tickets, he posted email to all of us in the rock community discussion and he did pray to win the ticket. He did! He was so proud sharing to all of us that he would be one of the 18,000 true die hard fan of Led Zeppelin in the world. I am so happy that he has won the ticket especially with the fact that he is an Indonesian.. and oh yeah .. he is my good friend! Congratulations, mas Tatan! Having considered this important moment, I would like to write another review of Led Zeppelin record, Boxed Set II. Sorry, it seems too personal for me, but I tell you, Tatan is a true die hard fan of Led Zeppelin! His collection of LZ`rarities is countless. He has something around 300 records in the forms of CDs, LPs, VHS, DVDs, Laser Disc, cassettes various LZ bootleg records. He sometimes traveled to Japan just to get the bootleg records! Couple years ago he was even invited by Jimmy Page for a dinner with Pagey. He is the man … really! That’s why, I dedicate this review to Tatan my friend.

For those who have the complete set of Led Zeppelin individual albums, the purchase of this boxed set might be a waste of money. But for those who claim himself as a die hard fan of the band, this set is worth collecting because it has beautiful 54 colored booklet that tells the whole story of the band, written by David Fricke. I did purchase this boxed set because I knew that I would get two things: a remastered version of some critical tracks in the history of Led Zeppelin plus nice booklet. Well, I do enjoy reading book pertaining to the struggle of a band from its embryonic phase into their glory days and recent updates. This boxed set was released in response to Atlantic’s request to Jimmy Page on the follow-up the successful release of the first remaster CD (double CD). By the time Pagey was still busy with mastering of Page-Coverdale album. The result of the compilation is a series of songs which were very critical in the career of Led Zeppelin even though most of them were not as legendary as the songs in the first remastered series which was released in 1990.

Never mind, for me personally, even though I love the first compilation (remasters), I see that this boxed set II contains on of my favorites which rarely be mentioned by other people: “The Lemon Song”. I don’t know why in many “best of” compilations this wonderful track was never included. Finally I knew the answer as this was originally credited to Page, Plant, Jones and Bonham until they received claims from publishers Jewel Music that the song was heavily based on Chester Burnett’s “Killing Floor”. This song has great combination of Jones tight basslines and Page’s dynamic riffing and soloing throughout the song coupled with great vocal by Plant. I really enjoy this song and I feel very happy knowing that this song is featured right here in this boxed set. Still at the same Disc One, I find good tracks like “Night Flight”, the bluesy “You Shook Me”, the happy song which some of my friends hate: “Boogie With Stu”, and the keyboard-based “Carouselambra”. Oh yes, there is one track which is previously unreleased “Baby Come On Home”. This track was taken from old master reel under the “Yardbirds” era on October 10, 1968. Style-wise, this is a blues-based composition with the opening part reminds me to the intro of Rolling Stones’ “I Got The Blues” even though the melody is completely different. Surprising to me is the fact that the sonic quality of this song is really good – in fact, it’s excellent. I’m sure that the remastering work has been so successful because it does not sound like the 1968 recording. I like the organ work that accompanies this song.

Disc Two contains a set of very good songs as well, in which some of theam are my favorites as well, like: “The Rover”, “Four Sticks”, “Hats Off to (Roy) Harper”, “Hot’s On For Nowhere”, “Living Loving Maid”, “The Crunge”, and “Tea For One”. It’s pretty hard to deny the virtuosity of Page, Plant, Bonzo and Jones in composing very very good music as I explained before. Who do you think do not like “The Rover” which starts beautifully with Bonzo’s acrobatic drumming? It sounds simple at the beginning but as the music rolls on, the flow seems intriguing the mind. I salute the band for creating solid compositions.

Well, to summarize, it’s not just the music that should make you “buy” this compilation, really. It’s the total package that matters to me and I hop to most of you. It is packaged beautifully with two jewel cases containing individual CD plus wonderful booklet with full color. Isn’t it interesting to buy? Of course it is! For me personally, it has much more meaning now because I am writing this for my good friend Tatan A Taufik and it appears that this is the first review at this site. It’s holiday season in my country now and I think I must say “Happy Idul Fitri” for all Moslems around the globe! – Keep on proggin’ ..!

Peace on earth and mercy mild – GW

Posted Thursday, October 11, 2007, 02:10 EST
Review Permanent link | Submit a review for this album

Thunderstorm “Road Concert 79″

October 9, 2007

Ini sebenarnya cuman sekedar track back masa lalu, memakai mesin lorong waktunya pak Haji Dedy Mizwar …. he he he …

Syahdan, kegembiraan diterima kuliah di ITB yang udah saya idamkan sejak SD, saya rayakan dengan ngamen beneran. Waktu SMA di Madiun, mendekati saat2 ujian Sipenmaru (Seleksi Penerimaan Mahasiswa Baru) saya semakin jiper karena masuk ITB konon susahnya bukan kepalang. Tersebar berita bahwa yang diterima cuman 1,000 (seribuan) orang. Ciut juga nyali saya waktu itu. Namun saya mencoba berpikir out of the box: “Mosok sih dari seribu orang aja, nyempil satu nama saya aja mosok gak iso?” Akhirnya usaha dan doa pun dilakukan gencar. Tiap hari belajar-tahajjud-belajar-belajar-tahajjud-belajar-tahjjud … pokoknya gempur abis lah selama kelas 3 SMA. Tidur rata2 sehari cuma 4 jam doang. Yang asik lagi, pas belajar saya selalu pasang lagu2 classic rock kayak Babe Ruth, Popol Ace, Led Zeppelin, Tea (terutama lagu “Hazy Colour”), dll. Ketika usaha dan doa udah mencapai puncaknya, saya bernazar “Kalo diterima, saya ‘kaul’ mau ngamen pake gitar dan harmonika”. Eh .. jebulnya ketrima. JRENG! Niat ngamen harus dijalankan … kan udah “kaul” … pamali kalo gak dijalankan! Rupanya, niatan ini disambut ama sobat karib sesama rocker: Didik Rudiono. Didik juga sedang bungah karena diterima di UGM. Klop dah! Akhirnya kita gelar ngamen seharian penuh di kota Ponorogo, bulan Agustus tahun 1979! Jadoel abiszzzzzz ….. (Berangkat ke Ponorogo naik kendaraan COLT yang dulu top markotop tenan!).

Ini dia foto2 nya …..

Didik main bass akustik, saya nggenjreng gitar, nyanyi dan harmonika. Ada lagu berjudul “Stranger” yang asik banget improvisasi harmonikanya. Lagu ini masuk playlist juga. LUpa, aslinya siapa yang bawain lagu ini. Kalo aja tahu udah saya buru dah CD nya.  Gak tahu dah, anak2 singkong ini tahu gak ya?

road-concert-79-_1.JPG

Mencoba mengetuk rumah dengan “While My Guitar Gently Weeps” – lagu terbaik dari The Beatles … Paling semangat kalo bawain lagu ini. Uediyan .. George Harisson jan rule tenan!

road-concert-79-_2.JPG

Waktu di SMA, gank kami bernama Thunderstorm dan saya sempat menciptakan theme song (wuih! gaya amat cing!) berjudul Pasukan Badai (Storm Trooper .. gitu loh critanye!) .. dan kita bawakan juga:

road-concert-79-_4.JPG

 

Menjelang Maghrib, maka konser pun diakhiri … kita berjalan santai … mau cari tempat duduk .. ngaso: (liat deh sepatu kets nya belel, tapi dulu kita bangga karena ada cover album nya Chrisye Yockie: JURANG PEMISAH. Ingat?)

road-concert-79-_5.JPG

 

Waktu itu harga sebotol 7-Up atau Coca Cola sekitar Rp. 35,-. Wah, rasanya bangga banget bisa beli 7-Up pake duwit sendiri. Hasil ngamen lumayan lho: Rp. 2.000,- lebih dikit dalam satu hari penuh. Kita pake makan Sate Ponorogo yang ngetop abis, ampek kenyang, masih berlebih juga. Sisanya kita sumbangkan. Itulah pertama kali saya bisa cari duit, dengan ngamen pulak! Wuih bangga pol!!!!

road-concert-79-_6.JPG

 

Oia, ini temen kita yang ikut Road Concert, namanya Legowo atau biasa dipanggil Wowok. Beliau juga sibuk memotret kita (didik – kiri; Wowok – kanan) … mesra …. :

road-concert-79-_7.jpg

img_7883.jpg

Allakhazaam “Re-kode”

October 9, 2007

Weekend kemaren, gw banyak nyetel lagu2 Indonesia, baik itu Kantata Takwa, Swami, Ungu “Sesungguhnya”, Iwan Fals, dan Allakhazaam. Herannya, pas nyetel Allakhazaam, gw kok ulang berkali-kali CD nya baik di mobil maupun di rumah. Di mobil gw puter 3 x berturut-turut dan di rumah beberapa kali untuk beberapa lagu a.l. “Bawah Sadar”, “Kosong”, “Insomnia”, “Kazamtribe” yang semuanyatop markotop kemlotop barotop itu … Eh … gw jadi inget bahwa pada tanggal 16 November 2006 gw pernah review album ini mailing list gendhenk i-rockmusik@googlegroups.com – tempat gaulnya anak-2 i-Rock! Nah, gw rasanya pengen berbagi review tersebut dib log ini. Review ini kagak gw edit lagi, persis seperti apa adanya saat gw posting, jadi ya nuansanya ya sekitar November 2006 lalu – setahun lewat gitulah … Ini band bagus dan wajib gw review di ”Music for Life”. Enjoy ye … kalo gak enjoy .. awas! Keterlaluan banget lo kalo gak enjoy! Udah bulan ramadhan lagi, masak elo gak enjoy sih?? Gw paksa dah! Kuak kak kak kak kak kak kak kak kak kak ….

————————————————–

JRENG!

Di bawah ini gw uraikan panjang lebar pandangan gw terhadap musik grup ini. Ini pendapat pribadi dan tentu sangat subjective. There is no true value of nearly everything. So, subjective opinion works, I think …

Setelah malam sebelumnya gw nyetel album ini penuh satu album, getahu kenapa besoknya kok gw pengen aja nyetel lagi CD ini. Maka, gw setel lagi. Hasilnya: PUAS!

Eits … tunggu dulu … jangan percaya ama omongan gw dulu karena ada prasyarat buat menikmati album ini dengan indah dan damai. Pertama, elo musti “open mind” dulu, jangan ada pengkotakan dulu di pikiran lu bahwa musik itu kudu metal, kudu rock, kudu kayak Iron Maiden, kudu kayak Metallica, kudu kayak Pearl Jam, kudu kayak God Bless, kudu kayak Marillion dan kudu apa lagi gitu … tapi elo harus “biarkan aja sang musisi menyajikan karyanya”. Biarkanlah mengalir. Kedua, memang musiknya Allakazzam dikategorikan sebagai rock tapi elo jangan berharap ada solo gitar panjang dan penuh distorsi nan garang …

allakhazaam-cover.jpgAlbum ini dibuka dengan “Kosong” yang lembut melambung, mengalun dengan melodi indah dan vocal jernih. Diawali dengan sentilan bass halus dan background riff yang halus banget (saking halusnya, hanya bias terdeteksi dari suara headphone Senheizer. Kalo merek lain kayaknya gak keluar deh. Kuak kak kak kak kak kak …). Yang menakjubkan adalah sonic quality dari CD yang menurut gw bagus sekali kalo enggan mengatakan sempurna. Sang producer, Fany, ada di milis ini. Top Fany! Kayaknya gw belum pernah denger grup Indonesia dengan kualitas audio sejernih ini (hemm …jangan gede kepala ya Fany .. ha ha ha ha …). Ini pengakuaan serius lho, gw gak becanda. Musiknya ambient, mengambang, melayang gitulah … Suara piano dan musik riff di altar sangat nyaman di telinga. Ada insert suara Yuni Shara juga bagus sekali, apalagi ada back ground string section plus sentuhan piano yang menyayat sukma menonjok kalbu. Wis jan musik pembuka ini top tenan! Gw kagak peduli disebut lagu ini POP atau ROCK gak masalah, yang jelas komposisinya indah, sederhana, namun menawan. Duet vokal Alby Smith dan Yuni Shara top markotop. Hmmm… kebayang kalo musik pop seperti ini semua, melambung tenan gw … Kalo mau dibilang, musiknya ada bau Radiohead, U2, Porcupine Tree, Muse, Marillion (Hogarth era), Within Temptation dan Evanescence.

Lagu kedua “Aku Dan Semua” bisa dikategorikan rock tulen meski gak harus penuh distorsi. Bahkan gw lagi2 kagum sama mixingnya yang bagus banget. Suara riff gitar sengaja dibuat halus banget. Bahkan suara gitar solo tidak memekakkan telinga tapi tetep keluar suara melodinya. Bagi yang pernah punya album ALI AKBAR bertajuk ”Tiga Dewa Gitar” (karena ada Ian Antono, Pay dan Eet Syahrani) lagu kedua ini sealiran dengan album Ali Akbar tersebut, setidaknya pada lagu ”Puisiku Terbang” atau “Topeng”. Tapi gak ngejiplak lho! Sealiran doang.

Titik Balik” kembali membawa kita ke nuansa perpaduan antara Porcupine Tree dan Within Temptation dikemas secara sederhana, tidak muluk-muluk, tapi enak banget di telinga. Ada gitar riffs yang sengaja ditonjolkan, digabung dengan drum di akhir lagu. ”Jika Harus Memilih” ngegroove banget dan ada suara vokal jarak jauh di awal lagu disertai riff halus dilanjut dengan olah vokal dengan gaya Ikang Fauzi. Enak dinikmati.

Sekali lagi, nuansa musik Ali Akbar gw tangkep lagi. ”Bawah Sadar” membawa ke suasana pop dengan olah piano indah dan sederhana mengiringi vokal. Sebelum masuk chorus ada sedikit break yang mengingatkan kita ke gaya sentilan gitar Hackett di Genesis. Tapi jangan harap lagu ini berkelok kayak Genesis lho. Struktur lagunya sendiri lurus-lurus aja seperti lagu Evanescence atau Within Temptation. Enak di kuping dan di hati. Aduh nikmatnya pas di menit 2:01 suara vokal berakhir panjang terus dilanjut suara gitar solo bersuara halus … aduh mak nggeblak! Uediyan …!!! Memang terkadang gw bisa nggeblak karena sekedar sedetik segmen indah kayak gini. Top man!

allakhazaam-cd-inlay.jpgKau Pikir?” mungkin bisa menghibur penggemar metal sejati karena riff nya metal banget. Cuman jangan berharap suara gitarnya tajem ya. Semuanya dikemas secara halus jadi soundnya jangan dibandingkan dengan ”And Justice For All” nya Metallica lho. Suara riff gitar nya alus banget. Tapi tetep, lagu ini menghentak. Bagian Yang Salah” membawa kita ke musical break dengan sentuhan piano dan sauar violin (?) mengalun menyertai vokal. Melambung dah denger lagu ini. Gw suka nih lagu. Sumpah cing! Emangnya rocker ndak boleh suka lagu pop? Eits, jangan salah, lagu ini ada gitar solonya lho – meski pendek namun tetep menawan. Apalagi suara pianonya itu lho menohok.

Batas Waktu” mengingatkan gw pada musik U2 (apa ya judulnya? ”Without You”? Gak tahu lah, mungkin Mamak bisa bantu) di bagian intronya. Namun tiba2 JRENG! Ada bunyi riff musik menghunjam terus pelan lagi, vokal masuk. Jadi ya nggak U2 persis lah. ”Menuju Terang” memiliki bagian intro yang bagus dan pada saat vokal masuk, musiknya seperti musik U2 dengan sentilan gitar di altar. Interlude musiknya bagus. Suara Alby bagus pada nada tinggi dan juga rendah. Bagi yang suka gitar solo ala musik rock, elo bisa nikmatin di lagu ini. Keren bok!

allakhazaam-cd.jpgInsomnia” yang kata Adhi bagus, memang bagus beneran. Tapi awas, jangan mulai menikmati album ini dari lagu ini, bahaya!!! Kenapa? Kalo elo mulai dari lagu ini, elo gak bakalan eksploratif dalam memahami karya musikal ”Re-kode” ini karena elo bakalan tertambat di lagu ini. Kenapa? Lagu ini jelas cepet akrab ama kuping kita karena diawali dengan guitar riffs yang sejenis Led Zeppelin atau Audioslave – membuat kita terlena karena begitulah musik rock dulu diciptakan dengan warna gitar seperti ini. Nah kalo elo udah denger ini lagu dulu, elo bakalan stagnan kagak mau dengerin lagu lainnya lagi. Makanya gw salut ama producer (lagi2 Fany!) yang piawai dengan menempatkan lagu ini di bagian akhir. Pilihan yang ciamik pol! Gw yakin 100% kalo lagu ini ditaruh didepan, bakalan banyak yang gak mau denger lagu lainnya. Padahal, lagu lainnya bagus semua lho!

Kazamtribe” (bonus track) merupakan lagu instrumental indah menawan dan bener2 sempurna! Inilah puncak kecanggihan mixing yang bagus album ini karena semua suara ditampillkan seimbang tanpa mengorbankan detil2 nya. Lagunya cukup sederhana di telinga gw tapi sangat memikat! Sekali denger langsung BLENG masuk telinga dan hati. Kenapa gw bilang mixingnya bagus? Lu coba dengerin dengan stereo set yang bagus (atau pake headphone Senheizer) di awal lagu ada bunyi efek yang pindah dari kanal kanan ke kiri dan kembali kiri terus kanan lagi dengan halus sekali. Enak di kuping. Lagu ini juga ada string section di bagian akhirnya, indah banget arrangement nya – kayak Nightwish album ”Once”.

USUL (meski udah telat):

Sebaiknya lagu ”Kazamtribe” ini ditaruh sebagai pembuka album terus disambung ”seamlessly” ke lagu kedua ”Kosong” baru yahuuudddd!!!! Bak menikmati lagu Kamelot ”Regalis Apertura” – ”Forever” yang maha dahsyat itu. Kazamtribe ini bak ”overture” di beberapa album power metal. Atau kalo acara i-Rock! lagu ini pantas sebagai pembuka nih. Keren lho lagu instrumental KAZAMTRIBE ini !!!

KESIMPULAN:

ALLAKHAZAAM ”Re-kode” TOP MARKOTOP!!!! Bikin gw nggeblak!!! (Btw, hari ini gw udah puter dua kali penuh satu album. Huenak tenaaaaannnnnn!!!) . ALLAKHAZAAM rules!

Hey man .. this is the time to praise our local hero! Yeeeeeaaaahhhhhhh!!!!!

Bagi yang pernah denger Within Temptation, U2, Porcupine Tree, Marillion “Marbles”, Ali Akbar, Evanescence akan menyukai album ini. Percayalah!

Btw, saking senengnya ama album ini, gw udah ketik semua judul lagunya di internet. Jadi kalo kalian setel CDnya, sreettt ….! semua judul lagu akan keluar di PC kalo kalian “connected” to the net …

JRENG!

Salam,

GATOT WIDAYANTO

Special Collaborator

http://www.progarchives.com

Album ini juga direview oleh Mas Budi Rahardjo, dan silakan KLIK:

Review: Allakhazaam – Re-kode

 

Konser Nuansamatik Kantata Takwa

October 6, 2007

Masih ingat tanggal 23 Juni tahun 1990? Itulah kali pertama sebuah kelompok yangkantata-kaset.jpg sekaligus nama album bertajuk KANTATA TAKWA digelar di stadion utama Senayan. Biyuh … megah banget konsernya, dihadiri puluhan ribu (bahkan mungkin ratusan ribu) penonton dari berbagai kalangan. Masih jelas di bayangan saya, saat itu saya nonton bersama seorang teman se kantor di Gunanusa Utama Fabricators bernama Nuriman Adil. Kami berangkat dari kantor Gunanusa Bendungan Hilir sekitar jam 2 siang setelah jam kantor. Hari Sabtu kok masuk .. opo tumon? Begitulah tahun itu adalah jaman jahiliah saat kantor masih masuk pada hari Sabtu .. keciyan deh …

Dengan bermodalkan tiket yang merupakan sobekan kertas yang merupakan bagian cover dari kaset KANTATA TAKWA yang saya beli beberapa bulan sebelumnya di sebuah toko kecil di Wisma Bendungan Hilir. Kaset ini langsung nunjek sukma kalbu saya karena musiknya dahsyat, liriknya penuh makna dan musisinya juga hebat2 .. bahkan ada sastrawan WS Rendra segala. Tidak ada satu lagupun yang ndak enak di album ini. Semuanya muantabz .. dimulai dengan Kantata Takwa yang keren musiknya itu nyambung ke Kesaksian, Orang Orang Kalah … dst dst sampai ke Sang Petualang.

kantata-tiket.JPGKonsernya sangat megah dan dipenuhi sinar laser. Saya merasa seperti menonton Pink Floyd live meskipun saya belum pernah merasakan. Tapi memang hebat banget konsernya. Puwas! Pernah mati lampu sih, tapi para musisinya hebat … masih terus bermain sampai pada saat “byar” lagi musik mengalun kompak.

Sebuah pertunjukan hebat yang nuansamatik …


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 145 other followers